• Suzanne Heikoop - SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop - SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop - SHe Fotografie

Amber en Rosalie ondersteunen vluchtelingen in Jordanië

,,Ons doel stond opeens voor onze neus."

H'VELD-G'DAM Ruim 4000 kilometer reizen om vluchtelingen bij te staan. Rosalie van Loon en Amber Steijger (beide 21) hebben zich in Nederland en Frankrijk al veelvuldig ingezet en willen dat nu in Jordanië gaan doen. ,,Mensen snappen soms niet waar we mee bezig te zijn, maar toch gaan we door. We proberen een hand uit te steken naar mensen in nood, dichtbij en ver weg."

door Suzanne Heikoop

,,Het begon toen de samengestelde groep 'Doen, Delen, Duinkerke' kachelhout bij ons kwam halen.", vertelt Rosalie van Loon, eigenaardochter van Houthandel van Loon. ,,Ze vulden twee tassen met resthout en gingen daarmee naar het vluchtelingenkamp in Duinkerke. Ik dacht meteen: 'dit moeten we groter aanpakken!'. Er gingen drie vrachten hout die kant op en ik kon twee keer per maand mee met hulptransport. De groep 'Doen, delen, Duinkerke' bestaat vrijwilligers vanuit heel Nederland. De Hardinxveldse Amber behoort ook tot de vaste ploeg, we hebben elkaar in Duinkerke ontmoet."

,,Als ik vertel dat ik naar Duinkerke ga snappen veel mensen dat niet.", vertelt Amber. ,,Dan is het wel fijn als je iemand ontmoet die hetzelfde denkt en ook die drive heeft. Rosalie en ik waren daarom al snel bevriend. Inmiddels is het kamp in Duinkerke afgebrand, maar we gaan er nog steeds heen. Het is lastiger om hulp te bieden. De mensen overleven met tenten en zeilen in de bosjes en er is geen georganiseerd kamp meer. Pas kwamen Rosalie en ik op het idee om het dichter bij de bron te gaan zoeken. 'Rijke' vluchtelingen kunnen de overtocht naar Europa maken, maar de minder bedeelde mensen vluchten naar buurlanden zoals Jordanië, waar nu 40% van de inwoners vluchteling is. We wilden graag een breder beeld krijgen van de vluchtelingensituatie. In onze zoektocht naar reisopties kwamen we bij de Christelijke organisatie Interserve uit, die in samenwerking met Livingstone een project in Amman ondersteunt."

Rosalie: ,,Van 1 tot en met 14 augustus gaan we met zeven jongeren naar Grace Church, een plaatselijke kerk in de hoofdstad Amman. Deze kerk vangt gevluchte christenen op en biedt ze de basis om weer een nieuw leven op te bouwen. Omdat het in Amman vakantie is, hopen we met veel kinderen en jongeren te gaan werken en ze een leuke tijd te bezorgen. Dat doen we door middel van workshops, Bijbelstudies, huisbezoeken en soms gewoon een goed gesprek, bijvoorbeeld bij het bereiden van een maaltijd. We hopen de mensen daar te kunnen bemoedigen en ze even uit de overlevingsmodus te halen."

De reizigers weten nog niet helemaal wat ze moeten verwachten. ,,Ik denk dat we herkenbare dingen gaan zien, maar ook een totaal andere wereld gaan ontdekken. Hier passen vluchtelingen zich aan onze gebruiken aan, maar daar moeten wij ons aanpassen." Lachend: ,,Dat is nu al lastig, want vind maar eens een jurk met lange mouwen die ook nog over de knie komt en 50 graden aankan.

We hopen echt iets te kunnen betekenen voor deze mensen, maar tegelijkertijd ook veel van ze te leren. We hebben er veel zin in, maar het is ook best spannend."

Zowel de vluchtelingen als Grace Church worden niet ondersteund vanuit de overheid. Daarom is het de bedoeling dat iedere deelnemer €840,- bijdraagt. We willen natuurlijk veel meer meenemen dan dat, dus we hebben een aantal leuke acties opgestart. Daarbij gaat niet alleen om ons sponsorbedrag, maar meer om het delen van onze missie: een hand uitsteken naar mensen in nood. Iedereen kan iets voor een ander betekenen, ook als je geen cent te makken hebt." Tijdens de Halfdeurseel in Boven-Hardinxveld verkochten de dames ijs. ,,Ook de 9-jarige Sarah kwam langs.", vertelt Amber. ,,Ze bleek vijf jaar in Jordanië te hebben gewoond voor ze met haar familie naar Nederland kwam. Echt wonderlijk, het doel waarvoor we ijsjes verkochten stond opeens voor onze neus en bood aan om mee te helpen! Sarah maakte de regenachtige dag meteen zonnig." Daarnaast vindt er op 21 en 22 juli bij Rivierdijk 31 een zomerse Kleding en Lifestyle markt plaats. Rosalie: ,,We verkopen nieuwe en tweedehands dameskleding in alle maten, woonaccessoires, sieraden & leren tassen. Ook hebben we Italiaans ijs en er zullen verschillende leuke workshops gedaan worden, zoals handlettering en haarstyling & visagie. Bij mooi weer hopen we dit buiten te organiseren. Iedereen is welkom!"

Rosalie en Amber zijn te volgen via Facebook: Amber & Rosalie naar Jordanië