• Jack van Mildert
  • Jack van Mildert

Hardinxvelders bezoeken afvalverwerker in Rotterdam

H'VELD-G'DAM/ROTTERDAM Sinds kort mogen lege blikjes, plastic en drankenkartons bij elkaar in dezelfde afvalbak. De afvalverwerkende industrie haalt de verschillende soorten weer uit elkaar en verwerkt het tot nieuwe grondstoffen. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat, organiseerde reinigingsdienst Waardlanden onlangs twee excursies. Aan de oproep in de krant werd massaal gehoor gegeven. Met een volle bus vertrok het gezelschap naar afvalverwerker SITA in Rotterdam. Daar staat een sorteerinstallatie voor drankenkartons, metaal en plasticafval. Het werk gaat er momenteel dag en nacht door want veel gemeenten leveren daar waardevol afval aan.

Een van de deelnemers aan de excursie naar Sita was Greet Faro uit Hardinxveld-Giessendam. ,,Toen ik in de krant over excursie las, heb ik me gelijk aangemeld. Ik wilde weleens van dichtbij zien wat er met mijn afval gebeurt."

De installatie in Rotterdam staat in een grote hal. Door ingenieuze sorteertechnieken worden de verschillende afvalsoorten uit elkaar gehaald. Zo kunnen, door middel van infrarood en lasertechnieken, diverse soorten kunststoffen worden gedetecteerd, die daarna met 'windshifters' per soort van de transportband worden geblazen. De laatste controle gebeurt handmatig. Datgene wat niet juist gesorteerd is, wordt verwijderd en opnieuw in het proces verwerkt.

,,Het is leuk om te zien dat het afval echt verwerkt wordt tot nieuwe grondstoffen. Het verdwijnt dus niet meer in de verbrandingsoven. Dat stimuleert me om thuis het juiste voorwerk te doen. Zo hoef je bijvoorbeeld een yoghurtpak niet om te spoelen, maar hij moet wel leeg zijn anders kan de sorteermachine haar werk niet meer doen." legt Greet Faro uit. ,,Sinds de excursie voel ik me een soort ambassadrice, ik vertel nu spontaan in mijn omgeving dat goede afvalscheiding echt een verschil maakt!"