• Erik de Bruin

'Nu durven we het zeker aan'

H'VELD-G'DAM Indoorspeeltuinen ploppen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Franchisenemers van Ballorig en Monkey Town, de twee grootste in deze alsmaar groeiende markt, slaan overal in Nederland hun slag. Twee Sliedrechtse echtparen bedachten een paar jaar geleden een uniek concept. Het kwam nèt niet van de grond in hun eigen dorp, in buurgemeente Hardinxveld-Giessendam hopen ze hun ondernemersdroom nu wel te verwezenlijken.

door Erik de Bruin

Dat hoopt de gemeente ook. Zij blies het plan nieuw leven in. ,,Net als bij ons zal het waarschijnlijk ergens in een la hebben gelegen. We waren positief verrast toen de gemeente ons in de zomer belde en vroeg of we weer om de tafel wilden", aldus Lars Zuidinga, die vorige week samen met Johan Stam op de voorpagina van Het Kompas pronkte. In het vroegere buitenzwembad werd een intentieovereenkomst ondertekend. Ook wethouder Benhard van Houwelingen en Ad van Herk van projectontwikkelaar Herkon zetten hun handtekening. Johan: ,,Daar spreekt veel vertrouwen uit. Twee jaar geleden had de gemeente ook een gewillig oor, maar toen kregen we de financiering niet rond. Nu komen ze nota bene zelf naar ons toe." ,,Mét een fantastisch idee", springt Carolina Zuidinga in. ,,Het zou geweldig zijn om er in de exploitatie ook een zwembad en een buitenspeeltuin bij te doen. Je hebt dan veel te meer te bieden en voor een veel bredere doelgroep. Twaalf maanden per jaar vertier. Je kunt er een gezinsuitje van maken." Bij hun eerste poging, in 2015, was ze al dolenthousiast. Dat heeft ze even moeten temperen. ,,Het kwam in de la terecht. We kregen complimenten, van de gemeente en de accountant, maar er gebeurde uiteindelijk niets."

'BRUTE PECH' ,,Terwijl de vergunning al binnen was", zegt Lars. ,,Overigens betrof dat niet deze locatie, maar een bestaand pand in Sliedrecht. Op de Nijverwaard, het bedrijventerrein langs de snelweg waar even later, maar dan in een ander leegstaand gebouw, Monkey Town wel van de grond kwam." Johan: ,,Het liep niet stuk op de vergunningaanvraag - de gemeente Sliedrecht was zoals gezegd positief - maar de eigenaar wilde opeens niet meer verhuren. Zo gek was dat niet want hij kreeg een aantal orders binnen en had het bedrijfspand ineens toch weer nodig." ,,Brute pech dus, maar we hadden nog een ijzer in het vuur", vertelt Carolina verder. ,,Met de gemeente Hardinxveld-Giessendam waren we ook in gesprek. Wij durfden het wel aan, maar de bank helaas niet."

'OOG VOOR OUDERS' ,,Nu durven we het zeker aan. Dankzij het buitenzwembad, dat door de gemeente naar voren is gebracht, zijn we sowieso al onderscheidend, maar dat waren we al. Omdat we oog hebben voor de ouders. We zijn overal in Nederland wezen kijken. Wat opviel is dat mama's en papa's maar een beetje hun tijd verdoen. Ze zitten daar maar. Dat gaan wij anders aanpakken. Hoe? Laten we nog niet te veel verklappen. Eén uitsmijter kan ik alvast geven. Bij ons weet niemand hoeveel het verjaardagsfeestje heeft gekost. Én je mag zoveel pannenkoeken eten als je zelf wilt! We zetten gewoon een hele stapel midden op tafel." ,,Hoe lang het nog duurt? Eind 2018 (als alle berekeningen en procedures zijn afgerond en de bouw is voltooid) verwachten we van start te gaan met het indoorgedeelte, een halfjaar later komen daar de buitenspeeltuin en het zwembad bij."

Fotobijschrift:

Lars en Carolina Zuidinga en Johan Stam hebben het 'bejubelde' Lamaland uit de la gehaald. Johan's vrouw Marjolein maakte al haar ondernemersdroom waar met een eigen stoffenwinkel.