Nieuwe haring is supergoed

Advertorial

H'VELD-G'DAM  Tijdens de Nationale Visspiratiedag, die dit voorjaar is gehouden,  heeft Visspecialist Struik behoorlijk van zich doen spreken. Jaap Struik en medewerkster Inge behaalden met het ambacht haring snijden respectievelijk een 10 en een 9,7. Alle spots zijn nu gericht op de nieuwe haring, die sinds 15 juni verkrijgbaar is.

,,Op de Nationale Vispiratiedag worden alle nieuwe trends gepresenteerd en gedeeld", vertelt Jaap. ,,Haring is het signatuurproduct van de visspecialisten. Nergens anders is dit verfijnde, ambachtelijke product te vinden in dezelfde hoge kwaliteit. Tijdens de dag konden visspecialisten onder andere hun snijtechnieken verfijnen, tentoonstellen en laten keuren door een vakkundige jury. Het feit dat Inge en ik met zo'n mooie score zijn beloond is het bewijs dat wij de haring met een uitstekende techniek snijden. Daarnaast heeft de jury naar verschillende punten gekeken, zoals de presentatie van de haring en of de vis na het snijden graatloos is. De gehele dag konden visspecialisten aan de werkbanken in de workshopruimte het ambacht in de praktijk brengen. Dit was een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten, Visgilde en Versplatform Nederland. De 8,5, die wij vorig jaar scoorden bij de AD haringtest, was eveneens een kroon op ons werk." ,,De nieuwe haring is van uitstekende kwaliteit. Zij is bijzonder vet en heeft een zachte, zilte en romige smaak", vertelt Jaap enthousiast. ,,Zaterdag 18 juni staan we niet op onze vertrouwde locatie op het Peulenplein, maar op de braderie in de Peulenstraat. Wie een harinkje wil happen kan bij ons terecht voor Hollandse Nieuwe, lekker vers van het mes. Speciaal voor Vaderdag verkopen we dan warme gerookte duurzaam gekweekte paling. De kweker van wie wij de paling betrekken is aangesloten bij de Stichting DUPAN Nederland, die zich sterk maakt voor het handhaven van de palingstand in ons land. Van de opbrengst van de door ons verkochte paling gaat een percentage naar een fonds. Van dit geld worden glasaaltjes gekocht en uitgezet in de schone gebieden in Nederland.Visspecialist Struik heeft het begrip duurzaamheid hoog in het vaandel staan. ,,Onze kibbeling is gemaakt van duurzaam gevangen MSC gecertificeerde Alaska pollack, een lekkere stevige vis, die heel veel op kabeljauw lijkt", vertelt Jaap. ,,Ook onze Hollandse Nieuwe is MSC gecertificeerd. De kar van mijn vader Daan mag dit keurmerk eveneens dragen. We zetten in op beleving en een verdere verfijning van onze producten. Naast de klassieke, van heekfilet gemaakte lekkerbekjes verkopen wij ze nu ook gemaakt van kabeljauw. De vis wordt ter plekke handmatig gefileerd."De verkoopwagen is op zaterdag te vinden naast de Hoogvliet Supermarkt in de Juliana van Stolbergstraat in Boven-Hardinxveld. Op dinsdagmiddag staat de visspecialist in de Dorpsstraat in Giessenburg, op woensdag de hele dag bij Bas van der Heijden in Hardinxveld-Giessendam en op dinsdagmorgen en zaterdagmorgen bij MCD Wim Timmer op het Peulenplein."