• Henk Hutten
  • Henk Hutten
  • Henk Hutten
  • Henk Hutten
  • Henk Hutten
  • Henk Hutten
  • Henk Hutten
  • Henk Hutten
  • Henk Hutten

BDU-lezersactie: Maak kans op gratis kaarten Veluws Zandsculpturenfestijn

BARNEVELD Bij de Beeldentuin in Garderen vindt tot en met 29 oktober 2016 voor alweer de achtste keer het bijzondere evenement 't Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Het thema van dit jaar, De wereld van Rien Poortvliet, is een feest der herkenning. Bezoekers kunnen zich laten betoveren door de werken van deze beroemde illustrator/schilder, uitgebeeld door de allerbeste zandkunstenaars. En… er komt heel veel aan bod. Van zijn atelier tot het boerderijleven zoals het vroeger was en dieren in alle soorten en maten. Ook de jacht is natuurlijk terug te zien in de zandbeelden en niet te vergeten de werken van de beroemde kabouter. Want… deze is nog steeds mateloos populair.

Kijk voor meer info op: www.zandsculpturenfestijn.nl

 

BDU-LEZERSACTIE

Onder de e-mailnieuwsbrieflezers van de BDUmediatitels worden 10 x 4 gratis toegangskaarten verloot. Deze actie loop tot maandag 5 september 2016. Volg de stappen 1 en 2 om hiervoor in aanmerking te komen.

Stap 1:

<<< Klik hier om in te schrijven voor de e-mailnieuwsbrief >>>

Wie al nieuwsbriefabonnee is, kan naar stap 2.

Stap 2:

<<< Vul hier de gegevens in om kans te maken op 4 gratis toegangskaarten voor het Veluws Zandsculpturenfestijn >>>

De winnaars worden maandag 5 september 2016 getrokken. Deze krijgen persoonlijk bericht.

N.B.: Alleen geregistreerde nieuwsbriefabonnees maken kans op vier gratis toegangskaarten.

MEER ZANDSCULPTURENFESTIJN

DE NATUUR IN HET ZAND Rien Poortvliet zag zichzelf als een tekenend verhaalverteller. Zijn tekeningen vertellen voor het grootste deel het verhaal, hooguit in combinatie met een kleine titel of opschrift. En… altijd valt er iets te ontdekken of te genieten, iets om je over te verbazen of te verwonderen. Het grote publiek vond én vindt de tekeningen van Poortvliet, waarin je zijn liefde voor de natuur direct terugziet, prachtig. Zeer treffend weet Poortvliet een ree, een wild zwijn of een vos in actie neer te zetten. Ook de speciale sfeer van het platteland van weleer kon Poortvliet als geen ander overbrengen op het doek. En dan waren er natuurlijk nog de kabouters! Samen met Will Huygen maakte hij twee zeer populaire kabouterboeken. Kortom: Bekijk 't Veluws Zandsculpturenfestijn en stap in de wondere wereld van Rien Poortvliet.

40 JAAR KABOUTER Rien Poortvliet is in 1995 op 63-jarige leeftijd helaas veel te vroeg overleden. Maar het werk van deze kunstenaar, die we misschien nog kennen van zijn puntbaardje, zijn ribfluwelen broeken en zijn geruite jasjes, leeft nog steeds voort. Hij was een graag geziene gast bij het televisieprogramma Zo Vader, Zo Zoon en was bevriend met het Koningshuis. Alle zandsculpturen die op 't Veluws Zandsculpturenfestijn zijn dan ook een eerbetoon aan het omvangrijke werk van Rien Poortvliet. In 2016 wordt bovendien het 40-jarige jubileum van de kabouter gevierd. Niet voor niets heeft 't Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar dan ook een prachtig Kabouterbos aangelegd.

ORIGINEEL WERK RIEN POORTVLIET MUSEUM Naast heel veel zandsculpturen, vindt men bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar ook een heuse expositieruimte waar zo'n 30 originele werken van Rien Poortvliet te bewonderen zijn. Heel bijzonder, zeker omdat het Rien Poortvliet Museum, te vinden op Tiengemeten, zijn medewerking heeft verleend om deze schilderijen uit te lenen. Verder zijn er, in één van de andere overdekte ruimtes, nog eens 40 zandsculpturen die stuk voor stuk een spreekwoord of gezegde uitbeelden. Wie ze allemaal weet te raden (meedoen gaat in deze ruimte bijna vanzelf), maakt bovendien kans op mooie prijzen. Veel kijk- en puzzelplezier!

ZANDBEELD: VAN BEGIN TOT EIND Hoe komt een zandbeeld eigenlijk tot stand? Allereerst is er heel veel zand nodig. Rivierzand om precies te zijn (wel 1500 ton!). Dit zand heeft een hoekige korrel, dit in tegenstelling tot strandzand. Met rivierzand kun je dus eigenlijk prima stapelen. Daarna gaat het zand in een grote houten mal en wordt het flink aangestampt. Na een tijdje mogen carvers uit binnen- en buitenland zich gaan uitleven op het massieve blok van zand. Het bovenste gedeelte van de mal wordt verwijderd om vervolgens van bovenaf naar beneden te werken. Is het kunstwerk klaar (dit kan soms wel enkele weken duren), dan gaat er een laagje vernis overheen om het beeld te beschermen tegen vogels en regen.

BEKIJK ZANDSCULPTUREN OOK VAN BOVENAF Tijdens je bezoek aan 't Veluws Zandsculpturenfestijn (er is zowel een binnen- als buitenterrein) zijn de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond te bekijken. Ook van bovenaf kan een blik worden geworpen op de bijzondere werken. Wie plaats neemt in een van de karretjes die over de monorail rijden wordt bovendien vergezeld door een kabouter. Hiermee komt het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!) in beeld, zijn nog meer details te zien kan worden ervaren hoe bijzonder alle werken samen zijn. Niemand hoeft zich bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen is het ook mogelijk om op één van de terrassen een hapje en drankje te nuttigen, zijn er (woon)winkels en kunnen er buiten in de Beeldentuin (3000 m²) op het gemak tuinideeën op worden gedaan en de mooiste tuindecoraties en beelden worden bekeken.

ROB'S GROTE TUINVERBOUWING Twee weken voordat 't Veluws Zandsculpturenfestijn officieel haar deuren opende voor het grote publiek heeft Rob Verlinden het park omgetoverd in een kleurige bloemenzee, zodat alle zandsculpturen nog beter tot hun recht komen. Wie nieuwsgierig is naar het resultaat, kan naar 't Veluws Zandsculpturenfestijn komen, of kijken naar de aflevering van Rob's Grote Tuinverbouwing op SBS6. Hier ziet men wat er allemaal te te beleven is bij 't Veluws Zandsculpturenfestijn, hoe Rob het park heeft aangekleed, hoe Jorna de styling in het restaurant verzorgt en hoe tv-kok Jeremy iets lekkers kookt voor het hele team. En… Rob geeft natuurlijk weer veel tips en beantwoordt vragen van kijkers.

TOEGANGSPRIJS EN OPENINGSTIJDEN 't Veluws Zandsculpturenfestijn, inmiddels uitgegroeid tot het grootste zandsculptuurevenement in Nederland, vindt plaats van 15 april t/m 29 oktober 2016 in de Beeldentuin in Garderen. De openingstijden zijn: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur (zondag gesloten).

De toegangsprijzen bedragen:

- 0 t/m 5 jaar: gratis

- 6 t/m 12 jaar: € 4,50

- 13 jaar en ouder: € 9,50

Meer informatie over 't Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl (parkeergelegenheid voor de auto is gratis en het gehele park is rolstoelvriendelijk).