• A. Corbeij

BLOG Thuis werken in tijden van corona (dag 7)

Als je de drie grootste hindernissen moet noemen die thuiswerkers ervaren bij hun werkzaamheden kom je waarschijnlijk uit op: 1. Kinderen die thuis zijn omdat ze niet naar school kunnen, 2. Kinderen die thuis zijn omdat ze te klein zijn om niet naar school te kunnen, 3. Kinderen. Punt.

Het is voor velen een enorme opgave om al dat grut in toom te houden, met name tijdens online vergaderingen, maar ook bij het uitwerken van klussen waarbij je meer dan 13 seconden achter elkaar moet nadenken. Bovendien moeten de leerplichtige lastpakken ook nog aan het thuisonderwijs, en dat kunnen ze lang niet allemaal zelf. En al zouden ze het wél zelf kunnen, moet er doorgaans stevig toezicht gehouden worden. Anders komt er helemaal níks van.

TENNISBAAN Uiteraard kan de boog niet altijd gespannen staan. Dat staat 'ie in school immers ook niet. In die gevallen is ontspanning thuis misschien wel makkelijker te realiseren dan in en om de klas.

Wat te denken van de kinderen van Agnes uit Odijk. ,,In het kader van: Hoe hou je je kinderen bezig? Hebben we een tennisbaan aangelegd in de tuin", zegt ze over bovenstaande foto van hun eigen centre court. Duidelijk een grasbaan, dus toekomstige Wimbledonwinnaars in de maak. Is die coronacrisis toch ergens goed voor.

ONLINE KINDERYOGA IN DE SLAAPKAMER Anna Stam (31, Culemborg) geeft normaal gesproken iedere vrijdagmiddag als zelfstandige twee lessen kinderyoga in een yogastudio in Culemborg. Toen bekend werd dat de scholen en sportclubs moesten sluiten t/m 6 april konden ook al haar lessen van MATS Kinderyoga & Theater niet meer doorgaan op de gebruikelijke manier. De volgende dag stond ze op met een compleet lege agenda voor de aankomende weken, maar wel met een hele nieuwe energie. ,,Oké, geen lessen meer in de studio, maar wat kan nog wel? Online lessen aanbieden! Zo kan ik mezelf laten zien op een nieuwe manier én ben ik creatief bezig."

,,'s Ochtends bouw ik de slaapkamer om tot yogaruimte. Mijn yogamatje blokkeert de twee deuren van de slaapkamer. Mijn laptop staat onder het schuine dak geparkeerd op een stoel en een yogablok, zo ver mogelijk van mijn yogamatje vandaan, zodat je mij van top tot teen kunt zien. Wanneer ik een audio-opname maak, haal ik de klok van de muur af. Anders tikt hij erdoorheen."

,,In een week tijd heb ik een complete nieuwe wereld ontdekt. Een digitale wereld die voor velen heel gangbaar is, maar ik was altijd van de nostalgische stempel en kwam liever in persoon samen. Nu dat voorlopig niet kan, stuurt het virus me toch op het online pad. Die maandag had ik al meteen mijn eerste filmpje gemaakt, de dagen erop volgden er nog meer en afgelopen vrijdagmiddag gaf ik mijn eerste twee live online yogalessen. Ik vind het belangrijk dat iedereen kennismaakt met kinderyoga, zeker in deze onrustige, rare tijd. Dus ik bood de lessen gratis aan voor alle kinderen. Dat doe ik ook de aankomende twee vrijdagen (27 maart en 3 april). Dus mocht je geïnteresseerd zijn en ook eens willen meedoen, stuur me dan een berichtje op info@matskinderyogatheater.nl."

De coronacrisis maakt inderdaad talloze  soorten energie los.

DEEL JE ERVARINGEN Nu een groot deel van Nederland noodgedwongen thuis aan de slag moet voor de baas, zijn wij benieuwd naar die problemen. Waar loop je tegenaan? Wat voor bijzondere dingen heb je al meegemaakt? Hoe los je problemen op en zijn er ook onoverkomelijke problemen?

Daarnaast horen wij ook graag over andere ervaringen met thuis werken: Waarom is het juist wél prima te doen of zelfs ideaal? Heb je iets leuks meegemaakt tijdens het thuis werken? Laat het ons weten op kompas.hardinxveld@bdu.nl. In woord, maar ook in beeld! Je verhalen en foto's zijn meer dan welkom. De leukste laten we (desgewenst anoniem) terugkomen in dit blog.

Werk ze!

Louis van Oort