• Katy van Houwelingen

Geen stemadvies, wel advies te stemmen

Lange tijd heb ik mij afgevraagd: wat schrijf ik in mijn laatste column? Ik heb besloten om deze te wijden aan één van uw belangrijkste rechten: het stemrecht.

Het is inmiddels twee weken geleden dat de VVD bekend maakte niet mee te doen in de volgende raadsperiode. Dit bericht kwam een week nadat de PvdA de noodklok luidde. Het is beide partijen niet gelukt een kieslijst op te stellen. Hardinxveld-Giessendam is overigens niet de enige gemeente waar het lastig blijkt om kandidaten te vinden. Raadslidmaatschap kost veel tijd en niet iedereen kan of wil structureel 15 uur per week vrijmaken. Ik begrijp als geen ander dat dit een moeilijke afweging is.

De keuze om mezelf niet opnieuw kandidaat te stellen was absoluut geen eenvoudige. Toen bleek dat niemand anders zich beschikbaar stelde, realiseerden we ons dat dit besluit een einde brengt aan bijna een eeuw liberalen in de politiek van Hardinxveld-Giessendam. Dat doet pijn!

Op ons besluit zijn veel reacties gekomen. Deze reacties bestaan uit twee delen: "Wat jammer" en "Wat nu?". Mensen vragen om stemadvies of geven aan niet te stemmen. Voelt u zich door de overige partijen niet vertegenwoordigd? (Nieuwe) partijen hebben tot 16 december om zich te registreren voor de verkiezingen. Ik hoop dat er mensen opstaan. Maar of dit nu wel of niet gebeurt, ik ga stemmen op 21 maart. Ik ga op zoek naar een kandidaat bij wie in de boodschap liberale kernwaarden als vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid centraal staan.

Ik geef geen stemadvies, maar wel een advies om te stemmen. Want of je stemt of niet, de zetels worden verdeeld en de besluiten worden genomen. Als u daar invloed op wilt uitoefenen, moet u vooral naar de stembus gaan. Zeker nu!

Martin van Rossum