• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Het nieuwe denken

Op vrijdagavond 19 oktober heb ik gebruikt gemaakt van de uitnodiging om met de vrijwilligers van buurttoezicht mee te lopen in het centrum. Dit was een uitgelezen kans voor mij om te zien hoe deze vrijwilligers te werk gaan. Vanaf een afstandje heb ik mijn waarnemingen gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat deze vrijwilligers van buurttoezicht met regelmaat van de klok worden beschimpt terwijl ze dit zeker niet verdienen. Om buurttoezichtvrijwilliger te zijn moet je wel over een hele dikke olifantshuid, geduld en doorzettingsvermogen beschikken. Na het rondje wat ik heb meegelopen heb ik nog meer respect voor buurttoezicht gekregen, want ondanks dat ze met regelmaat worden beschimpt zijn ze wel voor u en mij op vrijwillige basis bezig in ons mooie dorp.

Binnen de PvdA fractie hebben we het er vaak over gehad dat er binnen ons dorp te weinig wordt gehandhaafd. We bespeuren ieder jaar dat oom agent ook steeds minder zichtbaar is op straat. Nu de wijkagent verleden tijd is, hebben steeds meer mensen minder vertrouwen in de politie. De politie zou mogelijk ook wel anders willen maar een en ander wordt vanuit Den Haag opgelegd.

De sterke arm moet steeds meer prioriteiten stellen en spitsen zich vanachter hun bureau meer toe op criminaliteit. Daarnaast maken ze ook gebruik van slimme camera's en voor de openbare orde wordt meer een beroep gedaan op buurttoezicht, bestaande uit vrijwilligers. Over deze werkwijze hebben wij onlangs nog tijdens Drechtstedendinsdag met enkele bestuurders van gedachten gewisseld en deze vertelden dat dit het "Nieuwe Denken" is waarbij ik direct aan het op reeds 7 maart 1966 verschenen stripverhaal van Marten Toonder moest denken met de titel "Heer Bommel en het nieuwe denken"

Het thema ging toen over omgekeerde normen en waarden. Wat betreft de titel en normen en waarden in de strip van Marten Toonder zo'n 52 jaar geleden is er enigszins sprake van vergelijking.

Gert Maas, burgerlid PvdA