De Beeldenstorm

13-11-2017, 14:20 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 23 november 2017, 20:00 tot 22:00

Locatie:

Breestraat 1, Giessenburg
De Til
Giessenburg

Op donderdag 23 november wordt er door de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen een lezing gehouden over de Beeldenstorm en Alva 's raad van Beroerten in ons gebied.

In 2016 was het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm begon en in 2017 wordt overal stilgestaan bij het 500ste geboortejaar van de Reformatie. Dit vormt een mooie gelegenheid om de verschillende uitingsvormen van de Beeldenstorm te laten zien. Ook in plaatsen waar men misschien niet meteen een verband ziet met het onderwerp: bijvoorbeeld te Giessenburg en Schelluinen! In de zomer van 1566 stegen lang opgelopen spanningen overal in het land naar een hoogtepunt. Een mix van religieuze, sociale en economische onrust begon te gisten. De Beeldenstorm greep razendsnel om zich heen en het Spaans-Habsburgse bewind in Brussel wankelde. Ook voor de inwoners van Giessenburg en Schelluinen waren deze roerige tijden nooit ver weg: zo braken er onlusten uit in Asperen, Gorinchem en Bleskensgraaf. Tot de lente van1567 bleef het onrustig in de streek. Een antwoord van landsheer Filips II bleef niet uit: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva met een leger om orde op zaken te stellen. Alva stelde een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten.

Werd Alva 's harde hand ook in Giessenburg en Schelluinen gevoeld? Waren inwoners betrokken bij de onrust rondom de Beeldenstorm of was men hier juist trouw gebleven aan de Rooms-Katholieke kerk? Hoe gingen commissarissen van de Raad van Beroerten te werk? Tijdens de lezing wordt bij deze en andere vragen uitgebreid stilgestaan. De avond wordt gehouden in De Til in Giessenburg en begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet leden betalen 2 euro.

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie. Meer informatie over dit onderwerp via e mail secretariaatgvgs@gmail.com