• Buys Ballot

    onbekend

Koninklijke akten, de burgerlijke stand vanaf 1800 en het naamrecht in Nederland

29-11-2017, 12:30 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 7 december 2017, 20:00 tot 22:30

Locatie:

Binnendams 6, Hardinxveld-Giessendam
De Koperen Knop
Hardinxveld-Giessendam

Op donderdag 7 december 2017 organiseert de Volksuniversiteit Hardinxveld-Giessendam

haar derde lezing van het seizoen 2017/2018

Spreker is Dhr. Wim Zondag

Titel van de lezing:

Koninklijke akten, de burgerlijke stand vanaf 1800 en het naamrecht in Nederland

Korte beschrijving van de inhoud:

De burgerlijke stand is in ons land door de Franse overheersing (Napoleon) in 1811/1812 ingevoerd en sinds die tijd een overheidstaak geworden. Aan de hand van veel voorbeelden zal een overzicht worden gegeven van geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten vanaf ca. 1800 tot heden. Ook hoe wij aan onze namen zijn gekomen komt in het kort aan de orde. Als extra bezienswaardigheid zullen ook enkele akten van ons Koningshuis worden getoond.

Voorts zal het een en ander verteld worden over voornamen: over mooie, leuke, grappige, gekke en rare namen, die vroeger en vooral tegenwoordig gegeven worden. Ook de mogelijkheid om je achternaam of voornaam te veranderen komt aan bod, alsmede hoe wij als ambtenaren van de burgerlijke stand omgaan met de naamrecht van de in ons land wonende vreemdelingen. Tot slot ook aandacht voor het nieuwe naamrecht (keuzemogelijkheid van de ouders voor de naam van de vader of de moeder), de registratie van partnerschappen en het voltrekken van huwelijken tussen twee mannen of twee vrouwen; ook enkele nieuwe ontwikkelingen wat betreft huwelijksvoltrekkingen en het zelf doen van stamboomonderzoek.

Aan het begin van de lezing wordt aan een ieder een overzicht uitgereikt van de belangrijkste wijzigingen van de burgerlijke stand vanaf 1800 tot heden en aan het eind een overzicht van het huidig naamrecht in Nederland.

Kortom een bijzonder en geamuseerd kijkje in de keuken van de burgerlijke stand en het naamrecht in Nederland.

De lezing, aanvang 20.00 uur, zal worden gegeven in

museum `De Koperen Knop` Binnendams 6

3373AD Hardinxveld-Giessendam

Leden hebben gratis toegang, introducé`s betalen 5 euro.