• Worden PBM naar behoren gebruikt?

    H. H. Bolier
  • Vaak kan het veiliger, comfortabeler, efficiënter, voordeliger of duurzamer.

    H. H. Bolier

4 vragen over veilig werken in 2019

17-01-2019, 11:25 | Lezersnieuws | Wijn

Persoonlijke veiligheid staat natuurlijk hoog op uw prioriteitenlijst. Hoe is dat het afgelopen jaar gegaan? Werkt iedereen nog veilig en gezond? Gebruikt iedereen zijn/haar PBM naar behoren? Zijn de PBM überhaupt nog wel geldig? Als werkgever bent u immers eindverantwoordelijk voor de veiligheid van uw medewerkers. Hieronder 4 vragen over uw PBM-pakket.

1. Passen de PBM bij de risico’s van vandaag? 
Wellicht zijn er inmiddels risico’s bijgekomen of juist verdwenen. We zien maar al te vaak dat medewerkers denken dat ze beschermd werken, maar onbewust risico lopen!

2. Voldoen uw PBM aan de recente wetgeving?
Niet alleen het werk kan veranderen, maar ook de wetgeving. Er verandert nog weleens wat omtrent de normeringen. Daarnaast hebben PBM een bepaalde levensduur of moeten ze opnieuw gecertificeerd worden.

3. Werkt u met Persoonlijke Belemmeringsmiddelen?
PBM zijn vaak berucht vanwege hun ongemak. Gewicht, zweten, kriebelen: het werk wordt er vaak niet comfortabeler op. Maar nieuwe ontwikkelingen maken de PBM vaak comfortabeler. Fijne PBM zorgen voor meer draagvlak en dus meer veiligheid.

4. Worden PBM naar behoren gebruikt?
De praktijk wijst uit dat zo’n 40% van de PBM niet of op een verkeerde manier gebruikt wordt! Jammer van de PBM, maar vooral van uw medewerker. Want hierdoor loopt hij nog steeds serieuze risico’s. De oplossing zit hem in goede voorlichting. Dit zorgt voor beter gebruik en voor beter onderhoud. Zorg dus dat uw medewerker weet wat hij moet doen en waarom.

De antwoorden:
Om al deze issues het hoofd te bieden, hebben wij de PBM-scan in het leven geroepen: een objectieve inventarisatie van uw kleding en PBM. Onze PBM-adviseur bezoekt de werkplek, brengt de risico’s in kaart en neemt het huidige PBM-pakket door. Op basis van de inventarisatie volgt er een gedegen rapport met bevindingen en aanbevelingen voor uw organisatie.

Vaak kan het veiliger, comfortabeler, efficiënter, voordeliger of duurzamer. Met het rapport kunt u nieuwe keuzes maken voor het nieuwe jaar.

Goede voornemens zijn nooit verkeerd. Maar blijf wel praktisch. Eenmaal per jaar een stevige inventarisatie zorgt voor een slim en efficiënt PBM-pakket. Zo bent u weer klaar voor een veilig jaar.

Werkze!


Coert de Jongste, 
veiligheidskundige bij VeiligGoed in Sliedrecht