Al bijna 14.000 meldingen op meldpunt voor behoud vuurwerktraditie

07-12-2018, 13:56 | Lezersnieuws | Evert

Een kleine twee weken na de opening van het meldpunt ikervaargeenoverlast.nl zijn er al bijna 14.000 meldingen binnen van mensen die vinden dat het zelf afsteken van legaal consumentenvuurwerk in eigen straat op oudjaarsdag mogelijk moet blijven, en dat de huidige afsteektijden moeten blijven zoals ze zijn. 

Het meldpunt is opgezet door de Vuurwerk Federatie, een samenwerkingsverband tussen de grote vuurwerkfora en Facebookpagina’s in Nederland. Doel is het laten horen van een tegengeluid namens de vele miljoenen vuurwerkliefhebbers in ons land. Het meldpunt is geopend sinds vrijdagavond 23 november. 

Als bekend is de meerderheid van Nederland tegen een verbod op het afsteken van vuurwerk door particulieren. In de gemeente Hardinxveld-Giessendam bijvoorbeeld gaat het om liefst 55 procent, zo bleek onlangs uit een enquête die door het AD werd gehouden. Een onderzoek door de Telegraaf wees vorige week uit dat het merendeel van de Nederlanders het afsteken van vuurwerk op straat een echte Hollandse traditie vindt.

Overigens is de Vuurwerk Federatie niet blind voor misstanden en randverschijnselen die te maken hebben met vuurwerk. Mensen die buiten de wettelijke afsteektijden categorie 2 (of hoger) vuurwerk afsteken moeten daarop aangesproken worden. Vandalisme dient hard te worden aangepakt. Wie iets vernielt, moet de schade zelf betalen. Het gebruik van illegaal vuurwerk is ongewenst.

www.vuurwerkfederatie.nl/ikervaargeenoverlast/