• In de buurt van het atrium hangen foto's van historische boerderijen uit de streek. In sommige gevallen eeuwenoud.

    De Zes Molens
  • Eeuwenoud geldt zeker voor de zogenoemde ontginningsboerderij waarvan de Noordelose broers Gerrit en Meine Mollema en maquette maakten.

    De Zes Molens
  • De Zes Molens
  • De Zes Molens
  • De Zes Molens
  • De Zes Molens
  • De Zes Molens

De Zes Molens maakt het vroegere boerenleven zichtbaar

30-12-2017, 11:00 | Lezersnieuws | De Lange Wei

Op de plek waar in 2012 woonzorgcentrum De Zes Molens verrees stond ooit, ongeveer negenhonderd tot duizend jaar geleden, een zogenoemde ontginningsboerderij. ,,Gebouwd in een tijd dat de graven van Holland en het bisdom van Utrecht zowel hier als aan de overzijde van de Lek zoveel mogelijk bewoon- en vruchtbaar land wilden hebben om belasting te heffen", aldus Meine Mollema. De inwoner van Noordeloos en gepensioneerd bouwkundige, tevens medeoprichter van de plaatselijke historische vereniging, dook vijf jaar geleden in het archeologisch opgravingsverslag en besloot een maquette te maken. Het op een schaal van 1:25 gemaakte model is, na al eerder tijdens de jaarlijkse Fokveedag en in De Koperen Knop en Streekcentrum Het Liesvelt te zijn geëxposeerd, nu weer in De Zes Molens te bewonderen.

In het atrium om precies te zijn. In de buurt van de maquette hangen ook foto's van historische boerderijen uit de streek. Van bestaande erven en tuinen die een vergeten erfenis dreigen te worden. ,,Daar proberen wij iets aan te doen want dat zou natuurlijk doodzonde zijn", vertelt Wil Kortleve, die in een monumentale boerderij woont van naar schatting vier eeuwen oud. Ze is een lid van het eerste uur van de werkgroep Boerenerven, die in 1993 werd opgericht en later deel is gaan uitmaken van Stichting Boerderij & Erf Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. ,,De helft van onze leden woont in een boerderij, al is vrijwel niemand (meer) praktiserend. Bijna iedereen is opgegroeid in een boerengezin. Hoe mooi het landelijke leven is laten we het liefst zien via foto's. We hebben er de afgelopen 25 jaar heel wat gemaakt."

Zevenhonderd manuren

In het streekcentrum in Groot-Ammers, beter bekend als het ooievaarsdorp, beschikte de werkgroep over een soort eigen expositieruimte. De foto's zijn op een particuliere zolder beland nu de realisatie van een avonturenboerderij aan de gang is. Een deel is daar alweer vandaan gehaald. Ze zijn tot en met eind januari in De Zes Molens te bezichtigen. Dat geldt ook voor de maquette van Meine Mollema, die samen met zijn broer Gerrit, die het fijnere houtsnijwerk deed, circa zevenhonderd manuren besteedde aan dit uitdagende hobbyproject. Daarbij gebruikmakend van de oorspronkelijke bouwmaterialen klei, stro, riet en elzenhout. ,,Er kwam geen spijker aan te pas en dat hebben wij ook niet gedaan. Met behulp van wilgentenen is het dak aan elkaar gevlochten. Al die natuurlijke materialen waren te vinden in de omgeving van de boerderij."