• auteursfoto

    FdJ

Hardinxvelde schrijfster Ineke Kraijo genomineerd voor prestigieuze Thea Beckmanprijs

22-05-2019, 12:31 | Lezersnieuws | Ineke

Het boek ‘Over de grens’ van  schrijfster Ineke Kraijo is een van de tien kanshebbenden op de Thea Beckmanprijs, de belangrijkste prijs voor historische jeugdboeken in Nederland en Vlaanderen.

 

Kraijo’s boek kwam uit in 2017. Het gaat over Sarah uit het Belgische stadje Aarschot en speelt in de Eerste Wereldoorlog. In de zomer van 1914 dringt het Duitse leger Aarschot binnen. Sarah wordt door de Duitsers uit huis gehaald en samen met haar stadsgenoten naar de markt gebracht. Daar worden de mannen en de vrouwen met geweld van elkaar gescheiden. Sarah weet te ontsnappen, maar als ze thuiskomt zijn haar moeder en zusjes verdwenen! Terwijl Aarschot in vlammen opgaat, vlucht Sarah de stad uit. Kan ze in de chaos haar familie ooit terugvinden?

 

Kraijo’s boek was in 2017 tip van de week van De Jonge Jury en werd in 2018 voorgedragen voor de jeugdboekenprijs Het Hoogste Woord, een prijs die de nu in Cuijk wonende schrijfster zowel in 2016 als in 2017 won.

 

Daar komt dus de nominatie voor de Thea Beckmanprijs bij. De vakjury kijkt naar historische jeugdromans die goed geschreven zijn en die de lezer op geloofwaardige wijze meenemen in het verleden. Behalve Ineke Kraijo zijn er nog negen andere schrijvers genomineerd, waaronder grote namen als Wilma Geldof, Martine Letterie en Rob Ruggenberg.

 

De uitreiking van de prijs is op zaterdag 14 september 2019 in Archeon