Machtsgreep Kroonschijf Denk en Zet afgeslagen

27-11-2016, 13:50 | Lezersnieuws | Piet Trapman

Een schrikbewind, zo zou je het optreden van de dammers van Constant Charlois kunnen noemen. Met 5 overduidelijke zeges in evenzoveel wedstrijden op zak kwam de koploper zaterdag op bezoek bij De Kroonschijf Denk en Zet, dat op de ranglijst de tweede plaats bezet. De thuisclub, met een aanzienlijk lager ratinggemiddelde maar met slechts één puntje achterstand op de ranglijst, trok ten strijde met maar één doel: machtsovername. Toen de kruitdampen na bijna vijf uur dammen waren opgetrokken, toonde het geblakerde scorebord echter een 9-11 nederlaag.

Met remises van Peter de Hek, Arie van Genderen, Ad de Hek en Harm Jan van Rees ging het gevecht tot halverwege de middag gelijk op. De eerste puntendeling kwam vrij soepel tot stand, de volgende drie pas na het vergieten van het liters denkzweet. Toen kwamen de klappen. Jeroen Schakel en Piet Trapman waren in het defensief gedrongen en sneuvelden na een strijd die vier uur had geduurd. Kees Brandwijk bracht weer hoop in de Alblasserwaardse harten. Hij velde zijn tegenstander met een gericht schot, net toen deze zelf wilde toeslaan. Bij een 6-8 achterstand was nog van alles mogelijk. Dirk van Genderen stond weliswaar onder druk, maar zijn positie leek houdbaar en hij had al vaker grote vindingrijkheid getoond. Wim Kalis en Peter Hartog hadden beiden dominante posities ingenomen. Helaas bezweek Van Genderen onder de druk en moest Kalis in remise berusten, waardoor de tussenstand 7-11 werd. Een duidelijke zege van Hartog verzachtte de nederlaag uiteindelijk nog enigszins.

Met nog 4 wedstrijden voor de boeg is het vrijwel zeker dat het kampioenschap dit seizoen naar Constant Charlois gaat. De Kroonschijf Denk en Zet zal zich moeten richten op de tweede plaats, met promotiemogelijkheden via de nacompetitie.