Op donderdag 17 januari 2019 organiseert de Volksuniversiteit Hardinxveld-Giessendam haar vierde lezing van dit verenigingsjaar. Aanvang 20

09-01-2019, 17:39 | Lezersnieuws | DANA

Op donderdag 17 januari 2019 organiseert de Volksuniversiteit Hardinxveld-Giessendam haar vierde lezing van dit verenigingsjaar. Deze lezing, aanvang 20.00 uur, zal worden gegeven in
Zaal  De Parel, Talmastraat 9 en wordt vooraf gegaan door de Algemene Ledenvergadering
van de VU. Die start om 19.30 uur.
 
Sprekers zijn:
Mw./Dhr. Tilly en René de Groen  
 
Titel van de lezing:
Paraguay, het hart van Zuid-Amerika
 
Korte beschrijving van de inhoud:
Doordat Juan de Salazar de Rio de la Plata opvoer en steeds verder het binnenland verkende, kwam hij op 15 augustus 1537 (Maria Hemelvaart)  in een mooie baai en verklaarde: deze plaats heet nu Nuestra Signora Santa Maria de la Asunción. Hij stichtte een stad met deze naam aan de rivier de Paraguay, het huidige Asunción. Het werd het vertrekpunt van koloniale expedities, zetel van de Spaanse overheersing in dit gebied dat ook Paraguay werd genoemd. De inheemse bevolking verzette zich vergeefs tegen de kolonisatoren; alleen de Guaraní hebben het overleefd, met hulp van de Jezuïeten.
Paraguay was het eerste land in Zuid-Amerika dat zijn onafhankelijkheid verwierf in een omwenteling zonder bloedvergieten. Het is ook een land dat in een oorlog tegen de Drievoudige Alliantie (Argentinië, Brazilië en Uruguay) meer dan 70 % van zijn mannelijke bevolking verloor. En dichter bij onze tijd: het land van de dictator Stroessner.
Het is een land met veel problemen, maar ook met mooie dingen, cultuur en natuur, denk maar aan de watervallen van Iguazú.
Hoe komen wij nu te praten over Paraguay: Door het opvangen van een zieke student uit Paraguay in 1992  is een jarenlange briefwisseling ontstaan, gevolgd door bezoeken over en weer en het krijgen van meer contacten. Een toeval kan vele gevolgen hebben.
Paraguay is vrij onbekend en we vinden het leuk iets te vertellen over het land, de geschiedenis en de huidige tijd.