• Artist impressie nieuwe buurtBuzz

    Qbuzz

Qbuzz en de buurtBuzz!

24-09-2018, 13:35 | Lezersnieuws | Stephanie

In december neemt Qbuzz het openbaar vervoer in deze regio over van Arriva. Qbuzz is van plan het aantal buurtbussen, welke onder de noemer buurtBuzz verder gaan, in de regio uit te breiden. Zij gaan dit samen doen met Buurtbusvereniging de Linge uit Leerdam. De bus zal vijf dagen per week gaan rijden tussen Boven-Hardinxveld – Hardinxveld – Giessenburg – Gorinchem en omgekeerd. Het is een lijndienst en de vertrek- en aankomsttijden zijn zo gekozen dat ze goed aansluiten op de treinen in Gorinchem.

Dit betekent dat binnen korte tijd zo’n 50 chauffeurs gevonden moeten worden die twee uur per week van hun vrije tijd willen geven om dit mogelijk te maken.

De chauffeurs zullen niet zomaar achter het stuur mogen, zij leggen een rijproef af en worden met regelmaat medisch gekeurd. Door hun inzet zijn de passagiers uit genoemde plaatsen o.a. een verbinding rijk met Gorinchem met zijn treinstation, het grote centrum en het Beatrix ziekenhuis.

De buurtbussen zijn eigendom van Qbuzz en worden door hen onderhouden, de Buurtbusvereniging zorgt voor voldoende chauffeurs waarvan het grootste gedeelte 60 jaar of ouder zal zijn.

De Buurtbusvereniging is in staat dit te doen omdat de provincie (en de gemeente) hen middels subsidies ondersteunt. Daarnaast mag op de bussen reclame worden gemaakt door bedrijven uit de regio. Van deze gelden kan de buurtbus leuke dingen doen voor de chauffeurs zoals een gezellige avond, een kerstpakket, koffie en/of theegeld voor onderweg  en een reiskostenvergoeding.

Kortom: Het is een openbaar vervoersvoorziening die in een duidelijke behoefte gaat voorzien. De vele chauffeurs brengen menige plezierige uurtjes achter het stuur door en genieten van de mooie tocht, steeds weer hetzelfde ritje en toch steeds weer een andere blik op bijvoorbeeld de Giesse en haar omgeving.

Ook de vele gezellige kontakten die zullen ontstaan met reizigers, soms vluchtig en oppervlakkig, soms langer en dieper, maken het rijden op de buurtbus tot een bijzonder stukje vrijwilligerswerk.

Wat tevens belangrijk is dat de contacten die de chauffeurs onderling hebben ook zorgt voor saamhorigheid.  Vanzelfsprekend ontmoeten de chauffeurs elkaar ook op een ontspannen manier op een gezellige avond of tijdens de twee vergaderingen per jaar. Een enthousiast bestuur gaat er voor zorgen dat de organisatie rond het rijden van de buurtBuzz vlekkeloos verloopt.

Heeft bovenstaand uw belangstelling gewekt dan kunt u informatie inwinnen bij de secretaris van Buurtbus de Linge, dhr. J. Versteegt,  via de mail: info@buurtbusdelinge