• Treinreizigers zien zichzelf live op scherm

    MerwedeLingelijn

Reizigers MerwedeLingelijn zien zichzelf live op scherm

08-02-2017, 15:41 | Lezersnieuws | MerwedeLingelijn

Voor reizigers op station Gorinchem is het even wennen om jezelf in beeld te zien. Op twee plaatsen aan de oostzijde van het stationsgebouw zijn camera's opgesteld die de reiziger live op een scherm in beeld brengen.

Met de actie wil het Platform Sociale Veiligheid de reizigers wijzen op de camera's op en rondom de stations van de MerwedeLingelijn. Uit onderzoek blijkt dat camera's bijdragen aan de sociale veiligheid. Tijdens het laatst gehouden reizigersonderzoek gaf 77 procent van de reizigers aan zich veiliger te voelen door de aanwezigheid van camera's. Uit het onderzoek blijkt ook dat het gevoel van veiligheid groter is als de reiziger weet dat er camera's hangen.

Snel ingrijpen dankzij cameratoezicht

Naast de camera's op en rond de stations zijn de Arriva-treinen van camera's voorzien. Op die manier hebben de politie en toezichthouders zicht op wat er gebeurt op de lijn. Die kunnen snel ingrijpen omdat de beelden op de meeste stations live worden bekeken in de camera-uitleesruimte in Gorinchem. Regelmatig vinden op de MerwedeLingelijn aanhoudingen plaats dankzij de inzet van camera's.

Proef

De schermen op station Gorinchem maken deel uit van een campagne om de camera's bij de reizigers onder de aandacht te brengen. Het gaat om een proef. Afhankelijk van de uitkomst van de evaluatie worden dit jaar op meer stations van de MerwedeLingelijn tijdelijk schermen met livebeelden geplaatst.