• omslag Vechten tegen de golven

    RdJ
  • auteursfoto

    Jacco Klamer

Schrijfster Ineke Kraijo voor de vierde keer op rij kanshebber op Het Hoogste Woord

23-05-2017, 10:50 | Lezersnieuws | I. de Jong

De in Hardinxveld-Giessendam geboren en getogen Ineke Kraijo maakt voor de vierde keer op rij kans op Het Hoogste Woord. Dit is de prijs voor het beste kinder- of jeugdboek uitgebracht bij een Christelijke uitgever. Vorig jaar won ze met haar historische roman Eileen deze vakjuryprijs. Dit jaar is haar jeugdboek Vechten tegen de golven een van de vijf kanshebbers.

Ineke: 'Het is heel bijzonder om voor de vierde keer kanshebber te zijn. Mijn drie historische jeugdromans over Ierland - Kate, Rose en Eileen-, waren alle drie genomineerd, in 2013, 2014 en 2016 (in 2015 werd de prijs niet uitgereikt) en afgelopen jaar won ik zelfs met Eileen. Dit jaar dingt Vechten tegen de golven mee.'

Vechten tegen de golven gaat over de Stormvloedramp van 1916, vorig jaar precies honderd jaar geleden en het speelt op Marken. Als Dirk twaalf wordt, moet hij van school af om te gaan werken als visser, net als zijn vader en opa. Dirk wil veel liever doorleren om dokter te worden, maar hij heeft geen keus. In de nacht van 13 op 14 januari 1916 steekt er een zware storm op. Het eiland overstroomt. De golven beuken de huizen kapot en bijna niemand kan zwemmen. Ook het huis van Dirk komt onder water te staan. Dirk moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie, maar het water is sterk. Zullen ze het overleven?

Ineke: 'Toen ik Vechten tegen de golven had geschreven, kon ik maar geen goede titel verzinnen. Daarom heb ik een prijsvraag uitgeschreven voor kinderen van de basisschool. Op basis van de samenvatting van het verhaal, konden zij een titel insturen. De keus viel unaniem op Vechten tegen de golven, bedacht door twee kinderen van de Rehobothschool in Hardinxveld-Giessendam: Julia en Wisse.'

De winnaar van Het Hoogste Woord wordt vrijdag 16 juni in Houten bekend gemaakt. Andere kanshebbers zijn: Evelien van Dort (Sanne@Sanne), Eeuwoud Koolmees (Levensgevaarlijk), Leanne van Spronsen (Keet), Willemijn de Weerd (kleine aap en de panda's).