• Katy van Houwelingen

Goede voornemens voor 2016

De Kerstdagen zijn net achter de rug en ik hoop dat u fijne dagen hebt gehad. Tegelijkertijd betekent dit ook dat 2016 voor de deur staat. Traditioneel betekent de jaarwisseling ook goede voornemens. Dat is al een 4000 jaar oude gewoonte. De Babyloniërs beloofden aan de goden dat ze schulden af zouden betalen of geleende spullen terug zouden brengen.

Inmiddels, 4000 jaar later, hebben nog steeds veel mensen aan het begin van ieder jaar een goed voornemen. Onderzoek van ING wijst uit dat 78% van de Nederlanders een goed voornemen heeft. Van die groep denkt 81% zich er ook daadwerkelijk aan te houden. Afvallen, stoppen met roken, gezonder eten voeren de lijst met goede voornemens aan.

Ook politici en bestuurders hebben goede voornemens. Deze goede voornemens worden uitgeschreven in verkiezingsprogramma's, collegeakkoorden en verordeningen.

Het college in Hardinxveld-Giessendam heeft als goed voornemen om de regeldruk te verminderen. De VVD kan zich hier volledig in vinden. Onze slogan: 'regel 1, minder regels'. Een lijn die inmiddels in steeds meer gemeenten verder wordt doorgevoerd.

Veel van de lokale regels worden vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In verschillende plaatsen wordt de APV kritisch doorgelicht en soms compleet gestript. Zo wordt in onze buurgemeente Sliedrecht voorgesteld om de helft van alle regels uit de APV te schrappen. Dat betekent meer vrijheid voor mensen en bedrijven, meer eigen verantwoordelijk en minder gemeente. Een interessant voorstel om over na te denken.

In Hardinxveld-Giessendam wordt de APV in de eerste helft van 2016 weer vastgesteld. De VVD zal het voorstel van het college kritisch bekijken en controleren of het college zich aan zijn voornemen voor minder regels houdt. Wij zullen aansturen op vermindering van de lokale regeldruk.

Goede voornemens zijn namelijk erg mooi, maar uit onderzoek blijkt ook dat slechts een kwart van de mensen zijn goede voornemens houdt. Wij zullen daarom het college herinneren aan het voornemen om de regeldruk te verminderen.

Als afsluiting wil ik u een goede jaarwisseling en alvast een gelukkig en gezond 2016 toewensen!

Martin van Rossum

VVD