• Jorrit de Haas/ZHZActueel.nl
  • Jorrit de Haas/ZHZActueel.nl
  • Jorrit de Haas/ZHZActueel.nl

 Grote brand in opslagloods Hardinxveld-Giessendam

H'VELD-G'DAM Een voorbijganger meldde vrijdagochtend 18 augustus om ongeveer 4.00 uur bij de 112-alarmcentrale dat er brand woedde in een loods aan de Nieuweweg, waarbij veel rook vrijkwam. Gelet op de locatie van de loods, in de nabijheid van veel woningen, schaalde de brandweer op naar zeer grote brand. Uit zowel Hardinxveld-Giessendam, als uit omliggende gemeenten kwamen veel brandweervoertuigen ter plaatse.

 

De brandweer zette het watertransportsysteem of WTS (ook wel Groot Watertransport genoemd) op. Dit is het systeem waarmee de brandweer grote hoeveelheden bluswater over grote afstanden kan transporteren. Het systeem wordt ingezet bij branden op een locatie waar te weinig bluswater voorhanden is. Hierbij gaat het dan vaak om relatief grote branden in de binnenstad, het buitengebied of in grote bedrijfsgebouwen.

 

VEEL BLUSWATER Met behulp van dit watertransportsysteem kon een snelle inzet met veel bluswater op het dak van de loods plaatsvinden. Hierdoor werd voorkomen dat het een uitslaande brand werd, waardoor de schade aan de directe omgeving minimaal is gebleven. De brand is binnen het pand gebleven en heeft daar een behoorlijke schade aangericht. In de loods bevond zich een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van sport- en promotieartikelen.

 

Door de politie werden verschillende kruisingen in de omgeving van de Nieuweweg afgezet. Later zijn er op deze kruisingen door de gemeente hekken gezet, zodat de hulpdiensten ongehinderd hun werk konden doen. Er zijn geen omwonenden of hulpverleners gewond geraakt.

 

BRAND MEESTER Rond 6.00 uur was de brand grotendeels onder controle en werd het sein 'brand meester' gegeven. Wel worden door een aantal eenheden van de brandweer nabluswerkzaamheden uitgevoerd, Bij de brand is veel rook vrijgekomen. De brandweer heeft het advies gegeven om uit de rook te blijven en bij eventuele overlast ramen, deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

 

De stichting Salvage is ter plaatse gekomen voor afhandeling van de schade. Daarnaast verricht het team brandonderzoek onderzoek naar de oorzaak van de brand.