65-jarig jubileum Meerker Houtbouw groots gevierd

H'VELD-G'DAM Dat er stevige wind staat en het hier en daar wat miezert, vergeet je meteen wanneer je afgelopen maandag de loods van Meerkerk Houtbouw binnenstapte. Alles ademde strand.

door Walter Leendertse

t @wleendertse

De Strandbeurs is een jaarlijkse beurs waar stranduitbaters hun hart kunnen ophalen aan de nieuwste snufjes en trends op het gebied van food, lifestyle, inrichting en business. Dit jaar niet in Zandvoort of den Helder maar in Hardinxveld, waar Meerkerk Houtbouw een 65-jarig jubileum vierde.

Meerkerk Houtbouw is een écht familiebedrijf met zo'n 40 man aan vast personeel. Aan het roer staan Piet, Jan, Teun en Cor Meerkerk. Wanneer ik samen met Piet en Jan Meerkerk over de beurs loop, blijkt wel dat het bedrijf door de klanten en zakenrelaties een warm hart wordt toegedragen. Het regent handdrukken en schouderklopjes over en weer en er worden aan de lopende band bloemstukken binnengedragen.

Het is geen toeval dat juist de Strandbeurs in de loods van Meerkerk Houtbouw wordt gehouden. Veel strandpaviljoenhouders lieten hun accommodatie door Meerkerk Houtbouw bouwen. ,,Eigenlijk was het een noodgreep", zo vertelt Jan Meerkerk ,,Door de crisis en terugloop in grote bouwactiviteiten nam de vraag naar de bouw van bouwketen - 10 jaar geleden 80% van onze activiteiten - enorm af." Meerkerk ging niet bij de pakken neerzitten maar besloot zich te richten op het bouwen van ,,ultieme strandbelevingen", zoals hij ze zelf noemt. Naast het casco opleveren van de strandaccommodatie kan Meerkerk indien gewenst ook in samenwerking met een aantal zakenpartners een compleet strandpaviljoen realiseren.

Sinds 10 jaar heeft de vraag naar strandaccommodaties een enorme vlucht genomen. ,,Mensen willen niet alleen maar uit eten, maar ook een mooi uitzicht", aldus Meerkerk. Daarnaast is hout een uitermate geschikt materiaal voor strandbouw. ,,Het is een natuurlijk materiaal met een warme sfeer en het kan uitstekend tegen het zoute water en het strandklimaat" legt Meerkerk uit. Door de uitstekende kennis van bouwen en heien op zandgrond laat Meerkerk de concurrentie ver achter zich zo blijkt wel uit het feit dat zeker 250 strandpaviljoenhouder in een echte 'Meerkerk' bivakkeren.

Na afloop van de beurs werd het 65-jarig jubileum gevierd met een barbecue en een optreden van één van de klanten van Meerkerk Houtbouw: Lee Towers. ,,Hij bood spontaan aan om te komen optreden op ons jubileumfeest", glundert Meerkerk. ,,dat kon ik natuurlijk niet laten schieten."