• 12-10-2015, rotterdam, ondertekening overeenkmst aanpassing a15 met minister melanie schutz-verhage, wethouder hans tanis en gedeputeerde floor vermeulen
    foto rob kamminga

A15 Sliedrecht-Papendrecht krijgt extra rijstrook

H'VELD-G'DAM Met de handtekening van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) werd het maandag definitief: de A15 wordt tussen Sliedrecht-West en Papendrecht verbreed in beide richtingen. Van de kosten, ruim 8 miljoen euro, neemt het Rijk ruim 4 miljoen voor zijn rekening, de provincie 3,3 miljoen euro en de regio Drechtsteden 8 ton. De werkzaamheden starten medio 2018 en moeten uiterlijk in 2020 zijn afgerond.

In de richting Rotterdam wordt de oprit Sliedrecht-West met de afrit Papendrecht-N3 verbonden. Zo ontstaat er een extra lang vak tussen Sliedrecht en Papendrecht zodat het verkeer makkelijker kan in- en uitvoegen. In de richting Gorinchem-A27 wordt de spitsstrook verlengd van Papendrecht-N3 tot Sliedrecht-Oost.

Met de handtekening van de minister kwam er ook een einde aan een intensieve - en nu blijkt succesvolle - lobby van de Sliedrechtse wethouder Hans Tanis, binnen de Drechtsteden portefeuillehouder bereikbaarheid. Hij toonde zich verheugd. ,,Het is inderdaad een intensief traject geweest. Ik ben trots op het resultaat dat we gezamenlijk behaald hebben. Dit is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking met het bedrijfsleven, Rotterdam en de provincie", deelde hij de eer.

De betere doorstroming op de A15 is om meerdere redenen van groot belang, legt Tanis uit. ,,Inwoners in onze regio hebben nu last van sluipverkeer dat zorgt voor overlast en verminderde verkeersveiligheid. Bedrijven lijden economische schade als gevolg van file en vertraging. Met deze maatregelen wordt de bereikbaarheid van de Drechtsteden verder verbeterd. Minder file is bovendien beter voor de luchtkwaliteit."

Theo Boerman, wethouder verkeer en vervoer van de gemeente Hardinxveld-Giessendam: ,,Ik ben ontzettend blij met het resultaat en trots op de goede samenwerking met Drechtsteden. Dit is een ontwikkeling waar de hele regio profijt van heeft."

De verbreding van dit traject gaat nu een lang gekoesterde wens van de regio in vervulling. In 2012 leken verkeersmaatregelen nog onhaalbaar. De gemeenten Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam besloten echter om gezamenlijk een verkeerskundige studie naar de doorstromingsproblemen te starten. Door deze regionale samenwerking kwam de A15 in 2013 toch weer op de politieke agenda.