Aandacht voor geschiedenis bij toekennen straatnamen

H'VELD-G'DAM A. De Jeudestraat of P. de Rooverestraat zijn wellicht de eerstvolgende namen die een nieuwe straat in Hardinxveld-Giessendam toegewezen krijgt.

door Ward den Besten

Althans, als het aan de SGP ligt. Die vraagt het college om bij het bepalen van straatnamen de geschiedenis te laten spreken. De straatnamencommissie voelt er wel wat voor. Toch zal niet in de Blauwe Zoom of in Morgenslag deze namen op de straatnaambordjes verschijnen. Die krijgen namen als Gieser Wildeman of Botenwerf. De commissie denkt eerder aan de locatie van de voormalige ijzergieterij.

Het is de vondst na een dagje uit van de gemeenteraad naar Dordrecht. Daar stuitten de raadsleden op een portret van Pieter de Roovere, in de Regentenkamer aan de Arend Maartenszhof. Een 'heer van Hardinxvelt' zo bleek. SGP-raadslid Jan de Vos schrijft dat Pieters vader Pompejus de Roovere een graftombe heeft in de Grote Kerk van Dordrecht. Die tombe stond tot 1935 in de Hervormde Kerk van Boven-Hardinxveld. Ook hij was namelijk heer van Hardinxveld en leefde van 1571 tot 1638. 'Baljuw van Zuid-Holland' en 'schout van Dordrecht' valt er in verouderd Nederlands op zijn grafzerk te lezen.

Zoon Pieter leefde van 1602 tot 1652. Hij staat als heer van Hardinxveld afgebeeld op een schilderij van de 17e-eeuwse schilder Aelbert Cuyp. Daarop wordt hem, al zittend op een paard, een zalm aangeboden met op de achtergrond een gebouw. Dick de Jong van de straatnamencommissie meldt dat het gebouw lijkt op het gebouw dat ook te zien is op de werenkaart die in de trouwzaal hangt van het gemeentehuis.

Tevens kwamen de raadsleden nog een 'heer van Hardinxvelt' op het spoor. Ene Arnt de Jeude. Ook hij leefde tijdens de Nederlandse Opstand. Hij was kastelein van slot Loevestein ,,in naam van de koning van Spanje'', zo valt te lezen op de site van het slot. Zijn geschiedenis is niet plezierig. Geuzen, verkleed als monniken, vragen de kastelein om onderdak. De geboden gastvrijheid komt De Jeude duur te staan, want de geuzen vermoorden hem en het personeel als hij weigert zich over te geven aan Herman de Ruijter, de leider van de groep opstandelingen.

De Jong laat weten dat er in het verleden meerdere malen hierover gesproken is binnen de straatnamencommissie. Hij vindt het een goede suggestie om aandacht te schenken aan de namen van ambachtsheren uit Hardinxveld. Bij straatnaamgeving is vindbaarheid een belangrijk gegeven, stelt De Jong. Dat is de reden waarom de straten in Morgenslag en de Blauwe Zoom namen krijgen die in het verlengde liggen van straatnamen eromheen. Daarbij is overigens ook aandacht geschonken aan de geschiedenis, legt De Jong uit.

In de Blauwe Zoom zijn de namen gebaseerd op fruitsoorten die in het gebied voorkwamen en in Morgenslag zijn ze gebaseerd op ,,de visserijcultuur van eertijds''.