• Archief BDUmedia

'Aantal arbeidsmigranten in woning beperken'

H'VELD-G'DAM Er moeten striktere regels komen met betrekking tot het huisvesten van arbeidsmigranten. Daarvoor pleit het CDA dat het college vragen heeft gesteld over het huidige aantal arbeidsmigranten in de gemeente. De partij maakt zich onder meer zorgen over de mogelijke overlast en de beschikbare woningvoorraad in Hardinxveld.

Door Europees beleid neemt het aantal arbeidsmigranten uit onder meer Oost-Europa toe. ,,Dit betekent dat ook de gemeente Hardinxveld-Giessendam te maken heeft met arbeidsmigranten die in onze gemeente huisvesting zoeken en vinden", schrijft het CDA. Als voorbeeld noemt de partij de Kerkweg waar uitzendbureau Covebo sinds kort een woning huurt waar migranten in zijn gehuisvest.
Volgens de christendemocraten is het onduidelijk of de gemeente ,,zicht heeft op de effecten van huisvesting van arbeidsmigranten op de woningvoorraad". Het CDA wil weten of arbeidsmigranten in de gemeentelijke basisadministratie staan geregistreerd en om hoeveel mensen het in totaal gaat.
De partij wil duidelijkere regels over de huisvesting en vraagt de gemeente om ,,het aantal arbeidsmigranten dat gehuisvest wordt in een woning te beperken". Op die manier moet worden voorkomen dat de omgeving last ondervindt, zoals bijvoorbeeld met parkeren.
Directeur Henk Buitink van Covebo laat weten dat in het huis aan de Kerkweg twee mensen wonen. ,,Het lijkt ons derhalve niet denkbaar dat dit tot te veel parkeerdruk zal leiden." Hij wijst erop dat in ,,een regulier huishouden regelmatig meer dan twee personen (al dan niet met meer dan één auto) in een woning verblijven". Ook laat hij weten dat er ,,geen signalen van enige overlast bekend zijn".
Het CDA schrijft ook dat woningbouwcorporatie Fien Wonen ,,mogelijke zorgen" heeft over de huisvesting van arbeidsmigranten in haar woningbestand. De woordvoerster van Fien Wonen spreekt dat tegen. Volgens haar zijn er geen problemen. Ze zegt dat er geen sprake is van verdringing of overlast. ,,We zien geen toename van de wachttijd voor een sociale woning."