• Walter Leendertse

'Abstraheren is moeilijker dan je denkt'

H'VELD-G'DAM Deze zomer is de expositie 'Kaas en Koe' te zien in de Koperen Knop. Tijdens de zomervakantie maken we kennis met verschillende mensen die iets met dit thema te maken hebben. We trappen deze serie af met Maja Philips, kunstenares en lid van de expositiecommissie die de tentoonstelling Kaas en Koe inrichtte. In de expositie zijn ook een aantal werken van Philips te bewonderen.

De Giessenburgse Philips kwam al jong in aanraking met zowel tekenen als dieren. ,,Ik tekende al veel eerder dan dat ik überhaupt kon schrijven. Als we vroeger straf kregen moest ik altijd dieren tekenen in plaats van strafregels schrijven." Daarnaast logeerde Philips als kind vaak bij haar opa en oma die een grote boerderij in Slingeland hadden.

Na haar opleiding als creatief dramatherapeut kwam Philips weer terug in Giessenburg. ,,Er was totaal geen werk te vinden in mijn vakgebied dus legde ik me weer toe op het tekenen en schilderen", vertelt Philips. Vanuit haar opleiding nam ze de creativiteit en de kunde om originele ideeën te bedenken mee. Ze begon met vrolijke stripachtige tekeningen en schilderijen van koeien, echter langzaamaan begonnen de realistische afbeeldingen wat abstracter te worden. ,,Op een gegeven moment kom je op een punt dat je niet per se gedetailleerde vormen en kleuren nodig hebt om je verhaal te vertellen", legt Philips uit. Dat abstraheren is volgens Philips een stuk moeilijker dan de meeste mensen denken: ,,Een koe heeft tóch een aantal wetmatige kenmerken wat hem een koe maakt en die je moet aanhouden om het een koe te laten lijken."

Philips probeert in haar werk vooral het romantische, naïeve poldergevoel weer te geven. ,,Ik kwam vanuit de stad weer terug in de polder (Philips woont achterin Giessenburg aan de Peursumseweg red.) en merkte ineens hoe het was om de elementen en het veranderen van het landschap in de verschillende seizoenen weer écht te ervaren. Dat probeer ik weer te geven in mijn kunstwerken." Daarnaast probeert Philips ook soms een klein grapje of humoristisch detail aan haar werken toe te voegen.

Philips is tegenwoordig vooral bezig met bloemen en wil aan de slag met menselijke figuren. Haar werk is onder andere te bewonderen in de Koperen Knop en bij architect en ontwerper Miranda van den Berg.

Kijk voor meer informatie op www.majaphilips.blogspot.nl