Afdeling Hardinxveld steunt landelijk bestuur Anbo

H'VELD-G'DAM De problemen binnen ouderenbond Anbo raken ook de Hardinxveldse afdeling. Die kan niet bij haar ledenbestand, omdat het landelijk bestuur in Woerden alles offline heeft gehaald. Ook kunnen de lokale afdelingen niet meer het geld beheren en de websites bijhouden. Rekeningen worden naar de regioafdeling gestuurd, die volgens Dicky Versteeg, secretaris van Anbo-Hardinxveld, gewoon worden betaald. Ondanks de onrust, blijft zij vertrouwen hebben in het landelijk bestuur.

Ward den Besten

t @warddenbesten

De commotie binnen de Anbo begon, nadat het landelijk bestuur besloot om de lokale afdelingen centraler te gaan leiden wat tot veel weerstand leidde van verschillende lokale besturen. De roering bereikte dit najaar een dieptepunt. Een aantal afdelingen braken met de moederorganisatie en gingen op eigen houtje verder. Daarbij werd geprobeerd geld van lokale Anbo-rekeningen weg te sluizen. Ook werden de ledenbestanden gebruikt om leden op te roepen naar een andere ouderenbond te vertrekken. Als reactie daarop besloot het algemeen bestuur om de gelden te bevriezen en alle gegevens offline te halen.

,,Dit speelt eigenlijk al sinds 2012'', zegt Versteeg over de centralisatie van de ouderenbond. Zij staat achter de beslissingen van het landelijk bestuur, ook al bemoeilijkt dit het lokale functioneren. ,,Wij kunnen onze mensen nu niet bereiken, omdat wij niet bij ons ledenbestand kunnen'', aldus Versteeg. De activiteiten gaan wel gewoon door, verzekert ze. Naast de wekelijkse biljart- en jeu de bouleswedstrijden, staat bijvoorbeeld 9 januari een Nieuwjaarsbrunch op de agenda en vindt op 13 januari een ledenbijeenkomst plaats. Daar hoopt de lokale afdeling vragen van leden te kunnen beantwoorden en wat duidelijkheid te kunnen geven.

Versteeg denkt dat de problemen wel weer overgaan. ,,Wat er nu binnen de Anbo gebeurt, heeft een paar jaar geleden ook bij het Rode Kruis plaatsgevonden. Dit heeft gewoon tijd nodig. Er zijn veel misstanden de wereld in geholpen, maar ik vertrouw erop dat het allemaal goed komt.'' Versteeg vindt het niet bezwaarlijk dat ze nu geen grip meer heeft op de financiën. ,,Het geld dat wij naar de regio overmaken, blijft gereserveerd voor ons. En de rekeningen worden gewoon betaald.''