• Raadzaal Gemeentehuis

    Richard van Hoek Fotografie

Ambtenaren vragen aandacht voor hun positie

Ward den Besten

H'VELD-G'DAM Bij hoge uitzondering mocht vorige week dinsdag de ondernemingsraad van de gemeente zijn zegje doen tijdens de raadsvergadering. Gemeentebode en secretaris van de ondernemingsraad, Adri Schot, nam het woord om zijn positie en die van zijn collegae-ambtenaren aan te kaarten. Ze vrezen namelijk voor hun plek als de gemeenteraad besluit voor Drechtsteden te kiezen. ,,Wij maken ons zorgen, grote zorgen om onze baan.''

Uit het BMC-rapport komt naar voren dat zeker 29 voltijdsbanen uit het Hardinxveldse gemeentehuis zullen verdwijnen als Hardinxveld zich bij Drechtsteden voegt. Een derde van de getroffen mensen kan direct de werkzaamheden oppakken in Dordrecht, waar het ambtelijk apparaat van Drechtsteden zich bevindt. Ook voor de anderen is mogelijk in de toekomst plek, laat het college weten. Drechtsteden heeft 3500 arbeidsplaatsen. Ieder jaar ontstaan er 100 vacatures. Het college denkt binnen een jaar nog eens een derde van de medewerkers in Dordrecht onder te brengen. ,,Een derde heeft dan nog geen plaats gevonden, maar de verwachting is wel dat ook voor deze groep snel nieuwe mogelijkheden ontstaan'', valt in het rapport te lezen.

Al vrij gauw werd echter duidelijk dat het om meer voltijdsbanen zal gaan. Schot heeft het zelfs over vijftig banen die in Hardinxveld mogelijk verdwijnen. Omdat een aantal ambtenaren deeltijd bij de gemeente werkt, worden er meer dan vijftig mensen geraakt. Gesteund door zijn collega's die zich massaal op de tribune hadden verzameld, deed Schot zijn verhaal. ,,De mensen zijn de waarde van een organisatie. Een derde van de waarde zet u nu te koop. U beslist over de toekomt en zo ook over de toekomst van de ambtenaren. Denk aan het belang van het personeel'', drukt hij raadsleden op het hart. Volgens Schot is Hardinxveld beter af als het nog eens goed met de AV-regio in gesprek gaat en stilstaat waarom het eerder niet is gelukt.

Evenals de gemeentebode zijn de andere ambtenaren niet overtuigd van het toekomstbeeld dat het rapport schetst. Zij hebben al gehoord van bezuinigingen en reorganisaties binnen Drechtsteden. Volgens hen staan ze daar niet te springen om nog eens nieuwe ambtenaren.