• Bertha de Bruin en Bartha Hoekwater vieren hun 30-jarig jubileum met een 'family and friends' kerstconcert in de Lange wei.

    Bertha de Bruin

'Andermans slingers ophangen'

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Vandaag vieren we een jubileum: het zangduo 'Bertha en Bartha' bestaat dertig jaar.

Expressief Hardinxveld door Walter Leendertse 

Op de vraag hoe deze twee rotten in het vak het al dertig jaar met elkaar volhouden hebben de dames een éénduidig antwoord: ,,Er is een stevige basis van respect en acceptatie. De kracht van ons duo ligt in het in elkaars waarde laten van elkaar. We proberen altijd een gulden middenweg te vinden in onze standpunten."

Het zangduo is ontstaan toen Bertha ooit begeleiding zocht voor een paar liedjes die ze wilde zingen: ,,De broer van Bartha speelde keyboard, dus ik had dat aan hem gevraagd, echter hij kon niet. Hij wist wel iemand dat dat wél zou kunnen: zijn zus Bartha." Bartha was op haar beurt al enige jaren bezig met gitaarspelen na een jeugd vol muziek en zang. Toen bleek dat hun stemmen ook nog eens prima bij elkaar pasten bleek een succesformule geboren. Het duo koos als naam hun twee voornamen, tot hilariteit van sommige mensen: ,,We worden weleens gecomplimenteerd dat we zo'n leuke naam hebben bedacht. Als we dat vertellen dat dat gewoon onze voornamen zijn, kunnen mensen dat soms maar lastig geloven."

Bertha en Bartha werden vooral uitgenodigd in jeugddiensten, vrouwenochtenden en diensten in het asielzoekerscentrum waarbij ze vooral een repertoire van geestelijke liederen zongen. ,,Op een gegeven ogenblik vroeg een activiteitenbegeleidster van één van de -toen nog- bejaardenhuizen in Hardinxveld, of we ook eens een middag konden vullen met Oudhollandse liedjes." Die uitdaging namen de twee dames graag aan en sindsdien vormt het een belangrijk onderdeel van hun repertoire en treden ze met enige regelmaat op in verzorgingshuizen door het hele land. Volgens Bertha is het altijd een feest om naar zo'n optreden te gaan: ,,We hangen graag de spreekwoordelijke slingers op voor de mensen die het zelf niet meer kunnen." De dames nemen de ouderen tijdens een optreden mee op reis door verschillende Oudhollandse pareltjes aan de hand van verschillende anekdotes, waar volgens hen een feest der herkenning oplevert. ,,Je ziet ze opbloeien en alles uit het hoofd meezingen", vertelt Bartha.

De muzikale weg van de twee zangeressen leidde niet enkel langs hoogtepunten. Een groot dieptepunt was het overlijden van de man van Bartha die ook de rol van geluidsman, chauffeur en manager op zich nam. Zijn enthousiasme en liefde voor hetgeen zijn vrouw deed én nog steeds doet, hielp het duo om er na zijn overlijden niet mee te stoppen, maar juist de boodschap van liefde door te geven in hun optredens. ,,Het is een soort kerstgedachte voor elke dag!"

Het jubileum wordt gevierd met een kerstoptreden in De Lange Wei. ,,We hebben hiervoor allerlei mensen uitgenodigd die belangrijk voor ons zijn geweest in de afgelopen dertig jaar", legt Bertha uit ,,Het wordt een soort 'family and friends' concert met verschillende songs en voor elk wat wils." Het kerstoptreden vindt plaats op zaterdag 22 december om 14.30 in de recreatiezaal van De Lange Wei. Meer info op: www.zangduoberthaenbartha.nl