Asbestvrij Giessen-Oudekerk en Giessenburg

GIESSEN-OUDEKERK Giessenlanden heeft een hoge duurzaamheidsambitie. Voor de dorpsraden van Giessen-Oudekerk en Giessenburg is dit nog niet genoeg. Zij vinden dat er nog meer gedaan kan worden. Bijvoorbeeld door asbestdaken te verwijderen en deze te vervangen door goed geïsoleerde daken, eventueel voorzien van zonnepanelen. 

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Veel bewoners weten dit niet. De beide dorpsraden vinden het belangrijk om de bewoners hierover goed te informeren. Ook willen zij in gesprek gaan met een aantal asbestverwijderaars om collectiviteitsvoordelen te behalen.

Op dinsdag 23 januari wordt er een informatieavond georganiseerd voor bewoners die asbestdaken hebben. Door een aannemer gespecialiseerd in asbestverwijdering wordt uitleg gegeven over de werkzaamheden. Ook wordt er meer verteld over de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Namens de gemeente Giessenlanden is iemand aanwezig die meer kan vertellen over subsidies en leningen voor asbestverwijdering en het aanschaffen van zonnepanelen. De avond begint om 19.30 uur in de Dorpskamer in Giessenburg. Aanmelden kan door naam, adres en het aantal m2 asbest te mailen naar dorpsraad@giessenburg.nl of info@oudkerksbelang.nl.

Voor de dorpsraad van Giessenburg is dit tevens de aftrap naar een duurzamer Giessenburg. Dat heeft niet alleen te maken met het verwijderen van asbest, het plaatsen van zonnepanelen of de overgang naar LED-verlichting. Ook valt te denken aan de inrichting van bermen en parken met bijvoorbeeld bij-vriendelijke bloemen, oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto's en inzamelen van recyclebaar afval.