• Nieuwjaarsreceptie

    Richard van Hoek Fotografie

Augusteijn vreest afbrokkelend vertrouwen in politiek

H'VELD Burgemeester Roel Augusteijn is bang dat burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid door de huidige problemen die op de maatschappij afkomen. Dat zei de burgervader dinsdag in zijn toespraak tijdens de Nieuwjaarsreceptie. Toch houdt hij hoop. In het bijzonder voor Hardinxveld, waar hij een betrokken samenleving ziet, wat volgens hem de basis is om problemen op te lossen.

Ward den Besten

t @warddenbesten

Tijdens zijn tiende en laatste Nieuwjaarspeech als burgemeester ging hij in op het gevoel van mensen dat de overheid de problemen niet aankan. Hij noemde daarbij de vluchtelingenproblematiek en klimaatverandering als voorbeelden waar de maatschappij mee wordt geconfronteerd. Augusteijn vreest dat inwoners het vertrouwen in de politiek verliezen om deze problemen het hoofd te bieden. ,,Dat ze straks denken ze doen maar wat in de raad. Het is gevaarlijk als het vertrouwen weg is, want dat leidt tot populisme'', aldus de burgervader.

Desondanks houdt hij hoop. ,,Ook in Hardinxveld kennen we genoeg problemen. Ook hier worden we geconfronteerd met vluchtelingen en wateroverlast. Maar we hebben het hier eigenlijk heel goed. Hardinxveld is een gezegende gemeente, waar de mensen betrokken zijn met elkaar.'' Die betrokkenheid is volgens de burgervader de basis om verder te kunnen. ,,Want je moet het toch met elkaar doen. Ik hoop dat we het harmoniemodel in Hardinxveld behouden en mensen het vertrouwen behouden.''

Daarnaast sprak hij zich ook uit over het functioneren van de lokale politiek. Als vertrekkend burgemeester geeft hij aan dat hij zeer te spreken is over de samenwerking binnen het college, die ,,van een prima niveau is''. Ook de raad houdt het college bij de les, zegt Augusteijn, die het in zijn eigen woorden buitengewoon naar zijn zin heeft hier. Volgens hem overstijgt de raad in Hardinxveld het gemiddelde niveau van gemeenteraden.

Augusteijn is sinds augustus 2014 waarnemend burgemeester van Hardinxveld en zal dit jaar plaats moeten maken voor een vaste burgemeester.