Avres geen gevolgen voor uittreden Hardinxveld

H'VELD De Regionale Sociale Dienst (RSD) en De Avelingen Groep gaan met de start van het nieuwe jaar samen verder onder de naam Avres. Voor Hardinxveld, dat eerder dit jaar besloten heeft de twee gemeenschappelijke regelingen te verlaten, heeft de fusie geen bijkomende gevolgen. De voorwaarden om uit te treden (waaronder de kosten), blijven op basis van de huidige twee regelingen. Hardinxveld wil per 1 januari 2018 volledig geïntegreerd zijn in Drechtsteden. Tot die tijd blijft de gemeente in Avres participeren.

Juridisch blijft de gemeenschappelijke regeling Avelingen bestaan. De RSD wordt opgeheven en zijn taken bij die van Avelingen gevoegd, die voortaan Avres heet. De belangrijkste reden voor het samensmelten van beide organisaties is het verbeteren van de dienstverlening. Deze maand moeten de zes gemeenteraden hun goedkeuring aan de fusie verlenen. Voor Hardinxveld stond het onderwerp vorige week donderdag op de agenda, waar verder zonder problemen mee werd ingestemd.

In de bijgeleverde paperassen over de oprichting van Avres wordt een groot gedeelte gewijd aan de uittredingsregelingen. Omdat de nieuwe dienst een voortzetting is van De Avelingen Groep, hoeft Hardinxveld niet opnieuw een uittredingsverzoek in te dienen. Daarom zijn ook de nieuwe uittredingsregelingen, die in 2016 nog nader worden bepaald, niet van toepassing op Hardinxveld.

Naast Hardinxveld hebben ook Leerdam en Zederik formeel hun uittreden aangevraagd, vertelt burgemeester Roel Augusteijn. Dat hebben de twee gemeenten, die samen met Vianen willen fuseren, gedaan uit voorzorg. Bij welke provincie zij voortaan gaan horen, is namelijk van belang of de twee gemeenten ook daadwerkelijk uit de AV vertrekken. Blijven ze in Zuid-Holland, dan zullen ze ook in de AV blijven participeren. Gaan ze over naar Utrecht, dan zullen beide gemeenten naar alle waarschijnlijkheid uittreden. Net als Hardinxveld willen ze dan gebruikmaken van de huidige afspraken over uittreden. De onderhandelingspositie van Hardinxveld zal in het laatste geval verbeteren.