• Eigenaresse Maaike ten Have: ,,De mensen worden ontvangen met een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. -

  Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • ,,Ik hoor vaak van mensen dat ze direct het huiskamergevoel hebben bij binnenkomst. -

  Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen
 • Michel Broekhuizen

B&B's in rivierenland: 'Ik hou ervan om mensen te ontvangen'

ZOELEN Overnachten in B&B's wordt steeds populairder. Logisch, want het is een heerlijke manier om een streek maar ook de bewoners op een ontspannen manier te leren kennen. Ook in onze regio zitten echte pareltjes, maar je moet ze net weten te vinden. Wij selecteerden er zes voor u.

door Michel Broekhuizen

Midden in het Betuwse dorp Zoelen, in de Jeudestraat, staat een oude kleuterschool. Een school, toentertijd met de naam De Springplank, is het allang niet meer. Maaike ten Have (42) runt hier, naast haar woning en ontwerpstudio, sinds een jaar een B&B in een modern jasje met frisse kleuren en strakke styling, gekenmerkt door huiselijkheid, privacy en van alle gemakken voorzien.

Hoe kom je erbij om een oude kleuterschool te kopen?

,,Mijn vader kocht de kleuterschool in 1989. Toen was het nog een school, maar de kleuterschool ging samen met de basisschool, verderop in de straat. Mijn vader had een ontwerpstudio die uit de voegen was gegroeid, vandaar dat hij de school kocht. Mijn moeder die vrij kunstenaar was, gebruikte één van de lokalen als atelier. Het pand uit 1954 was helemaal origineel en is flink verbouwd. Ik vergeet nooit meer de oranje wandjes en de linoleumvloer die we eruit hebben geschoffeld."


Wanneer besloot je om er een B&B in te beginnen?

,,Voordat mijn vader met pensioen ging, heb ik nog een tijd met hem samengewerkt in de studio. Die werd te groot. We kwamen op een punt dat we dachten: Wat gaan we doen? Uiteindelijk hebben we de studio verplaatst naar een ander deel, waardoor er ruimte vrijkwam. Die hebben we vaak verhuurd voor workshops, aanschuiftafels en als atelierruimte. Dat deed ik allemaal zelf; erg leuk maar wel tijdrovend. Toen kwam ineens het heldere moment om er een B&B in te beginnen. De affiniteit had ik al, door mijn opleiding op het gebied van recreatie, toerisme en cultuur. En ik hou ervan om mensen te ontvangen. Vervolgens hebben mijn vader, mijn man en ik alles eruit gesloopt. We hebben ook nog een gezin, dus daar zijn we de nodige avonden en weekenden mee bezig geweest. Dat was trouwens net een aflevering uit het tv-programma Ik Vertrek. We moesten nog een stuk bestraten, schoonmaken en de bedden opmaken voordat we de eerste gasten twee dagen later ontvingen. Dat was even lichtelijke stress en met de hele familie alle hens aan dek."


Wat onderscheidt deze B&B van andere B&B's?

,,Natuurlijk allereerst de locatie. De mensen worden ontvangen met een knipoog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw. Als je binnenkomt zie je een levensgrote zwart-wit foto van een kleuterklas die poseert op het schoolplein, begin jaren '60. Dat leverde overigens nog veel leuke reacties op bij dorpsgenoten en oud-juffen die ik had uitgenodigd tijdens de opening van de B&B. Daarnaast de inrichting, die modern en fris is. Ik hou van styling. Veel groentinten voor de warmte en huiselijkheid en zwarttinten voor een industriële look and feel. Ik hoor vaak van mensen dat ze direct het huiskamergevoel hebben bij binnenkomst en dat men hier zo zou kunnen wonen. Het terras is afgeschermd met schuttingen en biedt veel privacy. Het is echt een B&B 'aan huis' in plaats van 'in huis'; ik denk dat dat een belangrijk verschil is met andere B&B's. Ik verhuur het appartement als één ruimte, met twee slaapkamers met ieder twee bedden."


Wie zijn je gasten en waar komen ze voor?

,,Ik heb vooral te maken met kleinschalig toerisme; mensen die komen voor een kort verblijf. De meeste boekingen zijn in het weekend en tijdens het hoogseizoen. Ze komen wandelen en fietsen, maken een struintocht langs de rivier en doen een pontjestocht. Actievelingen kunnen terecht bij Wipe Out op Beldert Beach, waar je ook kunt duiken. Je hebt hierachter het Teisterbantpad en fietsknooppunt 69. Zoelen ligt centraal in het rivierengebied, met mooie dijken, boomgaarden en prachtige stadjes als Buren binnen handbereik. Buiten het seizoen is het rustig, maar af en toe komen er ook mensen van ver, bijvoorbeeld uit Rusland of Amerika, omdat ze hier werken of familie hebben. Die diversiteit is leuk. Laatst had ik nog een vrouw uit Texel, die bezig was aan een fietstocht door Nederland. Ze ging 'waar de wind haar bracht', zo vertelde ze. Ze bouwde echt haar eigen feestje. Geweldig om dat soort mensen te ontmoeten."

a[ Vakantiehuis B&B De Oude Kleuterschool, Jeudestraat 51, 4011 GJ Zoelen, 06-19224819, info@deoudekleuterschool.nl, www.deoudekleuterschool.nl

p[ Neem een kijkje in deze bed and breakfast via de video en diverse foto's op destadgorinchem.nl.