• Archief BDUmedia

Begrotingstekorten dreigen door zorgkosten

H'VELD-G'DAM Het college van burgemeester en wethouders maakt zich zorgen om het financiële plaatje van de gemeente. Door oplopende kosten in het sociaal domein dreigen in de toekomst tekorten op de begroting. Dat terwijl de laatste jaren juist sprake was van positieve vooruitzichten.

door Ward den Besten

Het afgelopen jaar is afgesloten met een bescheiden plus op de begroting. En ook voor volgend jaar is de begroting nog sluitend. Maar wethouder Theo Boerman laat weten dat richting 2023 de gemeente een half miljoen tekort komt. ,,Dat zijn forse bedragen waar we een oplossing voor moeten gaan vinden'', aldus Boerman.

Waar dat geld vandaan moet komen, kon de wethouder nog niet zeggen. Daarvoor wil hij eerst afwachten wat de gemeente van het Rijk krijgt. Dat zal naar verwachting minder zijn dan de voorgaande jaren. ,,Alleen dat gaat ons naar schatting 174.000 euro jaarlijks schelen'', aldus Boerman, die aan de andere kant wel verwacht dat Den Haag met extra geld over de brug komt voor het sociaal domein.

,,Het is best wel een tegenvaller, omdat we juist op de weg waren uit een dal. En nu gaat het omslaan.'' Toch is Boerman tevreden over de afgelopen jaren. ,,Zo'n beetje alles wat we ons hadden voorgenomen is ook gerealiseerd. Kijken we vooruit dan overheersen toch de zorgen.''

ENECO Het college verwacht deze coalitieperiode nog wel een grote financiële meevaller met de verkoop van de Eneco-aandelen. ,,We houden globaal rekening met 10 miljoen voor Hardinxveld-Giessendam'', zegt Boerman. ,,Om financieel gezond te blijven, gebruiken we dit geld voor een deel voor het aflossen van onze schuld en zetten we geld apart voor noodzakelijke investeringen.''

De jaarrekening van 2018 wordt donderdag 27 juni door de gemeenteraad behandeld. De week daarop staat de perspectiefnota 2020-2023 op de agenda.