• Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Belangstelling voor maritieme opleidingen groot

H'VELD-G'DAM Onder grote belangstelling is woensdag 7 maart de uitslag bekend gemaakt van de enquête over opleidingsbehoefte in de regionale maritieme sector. Meer dan 100 personen uit de maritieme sector, onderwijs en politiek waren aanwezig bij Den Breejen Shipyards in Hardinxveld-Giessendam.

Corné Hulst van Onderwijs en kennisinstelling STC Group presenteerde de resultaten en de uiteindelijke conclusie. Er is vraag naar opleidingen gericht op een verkort HBO traject, MBO 4, specialistische opleidingen en aandacht voor 'een leven lang leren'.

Wethouder Benhard van Houwelingen: ,,Wat een geweldig opkomst, dat doet me goed. Dit is een voorbeeld van een prachtige regionale samenwerking van gemeenten, bedrijven en onderwijs. De volgende stap is nu om de behoefte van goed onderwijs aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt." 

De vraag aan de aanwezigen was dan ook om te inventariseren aan welke opleidingen de meeste behoefte is. De STC Group en het Da Vinci college werken al samen en pakken dit gezamenlijk al op door op korte termijn opleidingen te leveren. Duidelijk werd er in ieder geval, dat je als maritieme bedrijven gezamenlijk moet optreden en investeren in de toekomst.

Volgens gastspreker Kommer Damen, van Damen Shipyards mogen technische bedrijven ook de hand in eigen boezem steken wat betreft personeelsgebrek. Ze ogen vaak niet kek, niet sexy. Het gat tussen de vraag naar personeel en het aanbod is enorm en volgens Damen wordt dit alleen maar groter. In grote delen van de maritieme sector trekt de markt sterk aan. Dit betekent al vroeg de jeugd laten zien dat techniek spannend is.

Erik van Noordenne (Bouwmensen Zuid-Holland zuid) zorgde voor extra prikkelende vragen aan publiek en de vier sprekers (wethouder Benhard van Houwelingen, wethouder Peter Heijkoop (Regi Drechtsteden), Kommer Damen en Corné Hulst (STC).