• Burgers bepalen de agenda van politieagenten

    Kevin de Bruin

Bepaal de agenda van de politie tijdens actie rent-a-cop

H'VELD-G'DAM Inwoners van Molenlanden, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem mogen de agenda van de politie één dag lang bepalen. Iedereen die suggesties heeft kan ze doorgeven. Vervolgens gaat de politie de straat op om daadwerkelijk iets met de ideeën te gaan doen.

door Kevin de Bruin

16 mei voert de politiecontroles uit die burgers zelf op de agenda hebben geplaatst. De problemen die behandeld worden kunnen enorm uitéén lopen. Zo kan er worden gewerkt aan klachten over een weg waar te hard wordt gereden, maar kan het ook gaan over vuilniszakken die constant naast de vuilnisbakken worden achtergelaten. De politie zal taken opnemen in Gorinchem, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam. Politieagent van der Velde: ,,Wij zien graag dat iedereen meedenkt over zijn wijk."

De verhoogde betrokkenheid bij mensen uit de wijk, is een logisch gevolg van de nieuwe plannen rondom vernieuwend werk dat de politie van het Merwedeteam heeft opgesteld. ,,We luisteren ontzettend veel naar burgers, maar we willen eigenlijk net dat kleine beetje meer geven", vertelt Van der Velde. Hij merkt op dat het belangrijk is dat mensen klachten aangeven, om zo in kaart te blijven brengen waar zich problemen afspelen. Van der Velde hoopt mensen hiermee aan te moedigen om meldingen te maken. ,,Soms ervaren mensen een hoge drempel, omdat ze onterecht het gevoel hebben dat politieagenten niets met klachten doen. Wij willen absoluut van dat gekke gevoel af."

Dit gebeurt door zichtbaar problemen aan te gaan pakken. ,,Wijkbewoners kunnen niet altijd zien wat de politie doet, omdat heel veel buiten de schermen om wordt geregeld. Nu gaat dit anders. Met deze actie laten we duidelijk in het straatbeeld zien dat er echt iets gebeurt." Wanneer de politie weet waar de problemen zich afspelen, kunnen agenten ook efficiënter worden ingezet. Dat is volgens Van der Velde ook hard nodig, omdat er op dit moment ook minder personeel is. ,,We zijn Zederik en Leerdam kwijt, dus daarin kun je minder makkelijk schakelen als er iets aan de hand is." Wijkagenten kunnen bij lange na niet alles opvangen wat er allemaal binnen een wijk speelt.

Het is de eerste keer dat een actie als deze binnen Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Gorinchem wordt uitgevoerd. Wel is eerder een soortgelijke actie op verschillende plekken in Nederland gedaan. Zo werd de actie ook in Leusden uitgevoerd. ,,Hier was het een succes." Tijdens die actie werden klachten over snelrijders aangepakt en werd er in de klas voorlichting gegeven over het werk dat de politie doet. Van der Velde geeft aan dat er al veel reacties zijn binnengekomen. Hij verwacht dat dit niet de enige keer wordt dat er een Rent a Cop-actie wordt gehouden. ,,We kunnen sowieso niet alles wat binnenkomt op die actiedag behandelen, maar we zullen ook dingen later nog oppakken."

De actie vindt plaats op 16 mei tussen 14:30 en 22:00. Suggesties kunnen via facebook aan de politie worden doorgegeven (www.facebook.com/politieLekenMerwede) en moeten voor 15 mei binnen zijn. De politie wil de locatie, het probleem en de tijdstippen weten waarop deze problemen voornamelijk in de wijk spelen.