• Archief BDUmedia

Beroepsvissers verliezen rechtszaak over visrechten voor sportvissers

DEN HAAG Visserijbedrijf Klop uit Hardinxveld en enkele andere beroepsvissers hebben een rechtszaak over een overeenkomst voor sportvissers verloren. De Raad van State verwierp deze week hun bezwaren in een hoger beroep.

Klop en zijn collega's maken zich zorgen om de visstand in de Amer en de Oude Maas. De sportvissers hebben daar een grote hoeveelheid schubvis gevangen die in de loop van enkele jaren is verviervoudigd. Het gaat onder meer om brasem, snoekbaars en voorn.

De staat heeft als eigenaar van de viswateren visrecht verhuurd aan de sportvissers en aan de beroepsvissers als Klop. De staat wilde die overeenkomst met de sportvissers ook veranderen. Maar dat gebeurde een dag te laat. Daardoor werd de overeenkomst automatisch verlengd tot woede van de staat en Klop en zijn collega's.

De Kamer voor de binnenvisserij moet als toezichthouder alle overeenkomsten over visrechten keuren. Maar de Kamer weigerde op verzoek van de staat en Klop in te grijpen in de automatische verlenging. Volgens de Kamer heeft zij geen bevoegdheid daarvoor.

De Raad van State geeft de Kamer gelijk. De Kamer kon niet ingrijpen. Dit betekent dat het visrecht voor de sportvissers in de Amer en de Oude Maas gewoon voor enkele jaren in stand blijft. Volgens de advocaat van Klop is dat een slechte zaak, omdat de sportvissers nu voorlopig ongehinderd hun gang kunnen gaan. De advocaat vindt een onderzoek naar de gevolgen van de sportvisserij hard nodig.