• Archief BDUmedia

Bibliotheek Boven-Hardinxveld verhuist naar De Lange Wei

H'VELD-G'DAM De bibliotheek in Boven-Hardinxveld wordt binnenkort ondergebracht in De Lange Wei. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Door verplaatsing van de bibliotheek naar de zorginstelling hoopt de gemeente op termijn financieel erop vooruit te gaan. Beide partijen zijn in ieder geval enthousiast, laat het college weten.

door Ward den Besten

De nieuwe bibliotheek komt in het atrium van het zorgcentrum. Voor de verhuizing wordt door de gemeente eenmalig 28.600 euro uitgetrokken. Dat is onder meer nodig voor het meubilair, de ICT-voorzieningen en om de toegang aan te passen.

Als de gemeente het vrijgekomen gebouw aan de Rembrandtstraat opnieuw kan verhuren moet dat de gemeente geld besparen. Het bibliotheeknetwerk AanZet huurt momenteel het pand van de gemeente voor 18.000 euro per jaar. Dat bedrag wordt volledig gesubsidieerd. Door de bibliotheek in De Lange Wei te huisvesten dalen de huur en subsidiekosten tot 6000 euro op jaarbasis.

De gemeente is nog op zoek naar een nieuwe bestemming van het huidige pand. In het raadsvoorstel staat dat het gebouw tegen betaling in gebruik kan worden gegeven aan het Openbaar Verenigd Onderwijs (OVO), waar de naastgelegen Merwedeschool deel van uitmaakt, of aan een andere partij kan worden verhuurd. De huuropbrengsten moeten ten minste 18.000 euro zijn. ,,Dan is er voor de gemeente sprake van een structurele bezuiniging'', zo staat in het voorstel. Het college wil het gebouw niet verkopen omdat ,,dit een mogelijke toekomstige ontwikkeling van de locatie in de weg staat''.

De gemeente laat weten dat de nieuwe bibliotheek nog dit jaar haar deuren in De Lange Wei opent. In eerste instantie zou verplaatsing van de bibliotheek voor 1 oktober zijn afgerond, maar omdat de gemeenteraad hierover nog een besluit moet nemen wordt die datum niet gehaald. Het voorstel wordt donderdag 28 september door de gemeenteraad behandeld.