• Petra Platschorre
  • Petra Platschorre

Bibliotheek Hardinxveld officieel geopend

H'VELD-G'DAM De bibliotheek in woonzorgcentrum De Lange Wei werd donderdag officieel geopend. De bibliotheek in Boven-Hardinxveld is in december verhuisd van het oude adres naar het zorgcentrum.

door Petra Platschorre

De opening vond plaats rondom de bibliotheek, in de grote hal van De Lange Wei. Voor de ingang hing een groot rood lint. De strik in het midden werd losgemaakt door schoolkinderen, bewoners en medewerkers. Ook wethouder Trudy Baggerman was hierbij aanwezig, en gaf hierbij ook een korte toespraak. „We zijn trots op het behouden en misschien wel verbeteren van de bibliotheek", aldus Baggerman.

De opening werd feestlijk genoemd, en dat was het dus ook. Muziek op de achtergrond, taart en een hoop slingers in en rondom de bibliotheek. Wel wat geroezemoes tijdens de opening, want het leven in De Lange Wei ging natuurlijk gewoon door. In het midden van de ruimte stond een groep schoolkinderen, afkomstig van De Regenboog. Onder begeleiding van live-muziek zongen zij het 'Bieb lied'. Bewoners en bezoekers zaten daaromheen.

Ook Agnes Klaren, directeur van De Lange Wei, was aanwezig en is blij met de komst van de bibliotheek. „Er kan nu nog meer verbinding komen in de wijk." De aandacht en verbinding tussen jong en oud stond centraal in alle praatjes, ook in die van Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van de Bibliotheek AanZet. „De bibliotheek is een huis voor alle generaties."

Ondanks dat de ruimte kleiner is, is het aanbod hetzelfde gebleven volgens Kesseler. Boeken lezen kan in de grote ruimte ervoor en in het restaurant kan koffie worden gedronken. Sommige bewoners zijn erg blij met de komst van de bibliotheek, waaronder mevrouw De Kreij-Snoek. Ze heeft zelf veel boeken en houdt erg van lezen. Ze vindt het daarom hartstikke leuk dat er nu nog meer is om uit te kiezen. „Ik woon hier boven, dus ik kan zo naar de bibliotheek."

De bibliotheek was hiervoor op het oude adres minimaal open en moest misschien worden wegbezuinigd. De wethouder benadrukte dat ze heel blij is met het behoud van een bibliotheek in Boven-Hardinxveld, omdat ze het belangrijk vindt dat de bibliotheek bereikbaar is voor iedereen. „Het is nu aan de vrijwilligers en De Lange Wei om te kijken hoe dit verder gaat ontwikkelen."