• Nieuwjaarsreceptie

    Richard van Hoek

Burgemeester: vooral een gezond 2019

H'VELD-G'DAM Burgemeester Dirk Heijkoop heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie de nadruk vooral gelegd op een gezond 2019. Dat deed hij in de sporthal van gymnastiekvereniging OKK. Zijn speech werd aangevuld met acrobatische hoogstandjes die de zogenoemde freerunners van OKK lieten zien. Zowel live als op video. Want de straatturners gingen op groot scherm in vogelvlucht langs plekken die afgelopen jaar in Hardinxveld een rol hebben gespeeld.

,,Gezondheid is een van de belangrijkste voorwaarden voor een prettig en gelukkig leven. We zijn hier in een omgeving waar vitaliteit en gezondheid hoog in het vaandel staan", zegt Heijkoop. ,,Ik noem u bijvoorbeeld een vitale dorpsgemeenschap, een gezonde democratie, vitale bedrijven, een gezonde jeugd. En ook een gezonde trots hoort daarbij."

Trots mag Hardinxveld volgens Heijkoop zijn op OKK, die dit jaar honderd jaar bestaat. ,,De vitaliteit van deze 100-jarige zal velen van ons jaloers maken", aldus de burgemeester. Hij benadrukt hoe de vereniging met haar tijd is meegegaan en nieuwe sporten heeft omarmd. De freerunnners die straatmeubilair gebruiken als turntoestellen zijn daarvan een lichtend voorbeeld.

In de video die in de zaal werd vertoond gingen de freerun-jongens langs bij de Wieling waar deze zomer een grote waterglijbaan stond ter viering van het veertigjarig jubileum van de Speel-In. Ook kwamen ze bij De Lange Wei waar mensen dit jaar weer konden stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In de haven van Boven-Hardinxveld toonden ze nog een aantal salto's. Daar werden in 2017 activiteiten gehouden voor het eerste Hagi-festival. In september volgt editie twee.

De burgemeester stond nog even kort stil bij de brand die op oudejaarsdag woedde aan de Schrank. ,,Helaas is het bijna traditie geworden dat het jaar afgesloten wordt met een grote brand. Gelukkig zonder persoonlijke slachtoffers. Maar wel ondernemers die gedupeerd zijn. We wensen hen sterkte en succes met het herstel."

Op bestuurlijk vlak wachten dit jaar grote opgaven, stelt Heijkoop. Hij noemt de heroriëntering binnen de Drechtsteden, het sociaal domein, duurzaamheid, wonen en bereikbaarheid. ,,Maar het belangrijkste is dat we als inwoners van het mooie Hardinxveld-Giessendam met elkaar samenleven en er voor elkaar zijn. Een gemeente, een gemeenschap die kan genieten van de mooie dingen - u heeft dit kunnen zien - maar ook klaarstaat voor mensen voor wie een gemakkelijk leven niet vanzelfsprekend is."

,,Ik wens u allen een fantastisch 2019 met veel zegen, succes en ... vooral gezondheid", eindigde de burgemeester zijn toespraak.

De video die getoond werd staat in aangepaste vorm ook op de site van de gemeente.