• Gemeente Hardinxveld-Giessendam

'Burger King Sliedrecht geen probleem voor Facilitypoint'

H'VELD-G'DAM De komst van een Burger King bij de afrit in Sliedrecht-West vormt geen belemmering voor een Hardinxveldse fastfoodvestiging bij de carpoolplaats. Dat heeft wethouder Theo Boerman donderdag gezegd bij de presentatie van het van het Facilitypoint, waar ook een reclamemast en een tankstation komt. Eerder die dag kwam Sliedrecht met het nieuws naar buiten. De wethouder en betrokken ambtenaar zien nog genoeg kansen om met andere partijen eruit te komen, nu naast een McDonald's ook een Burger King er niet lijkt te komen. Met welke franchiseonderneming de gemeente in gesprek is, wilden ze niet zeggen.

door Ward den Besten

Dat Sliedrecht de Burger King naar zich toe heeft weten te trekken, komt volgens Boerman niet doordat de westerburen slagvaardiger hebben gehandeld. ,,Sliedrecht zat al langer in het traject'', zegt de wethouder, die denkt dat Hardinxveld-West nog steeds een aantrekkelijke locatie is. Hij voorziet dan ook geen problemen om er met een fastfoodketen op termijn uit te komen. Vooral omdat laatst via landelijke media naar buitenkwam dat nieuwe Amerikaanse ketens zich in Nederland (willen) vestigen.

Op de inloopavond presenteerden ook de ondernemers Wim van Dijk van City Promotions en Jos den Breejen (Deltabrug Beheer) het voorontwerpbestemmingsplan voor respectievelijk een reclamemast en tankstation. De dertig meter hoge reclamezuil die momenteel op het terrein van Boerman Transport staat, verhuist in aangepaste vorm naar de plek bij de rotonde. Van het driezijdige reclamebord wijst een kant richting het zuidwesten, een richting het zuidoosten en een kant richting het noorden. Om de bewoners tegemoet te komen heeft Van Dijk beloofd die laatste kant niet te verlichten. De zijde naar Sliedrecht zal bestaan uit een LED-scherm en de andere zijde wordt met schijnwerpers belicht.

De benzinepomp met tankshop komt even verderop aan de Peulenlaan, achter de carpoolplaats en het fastfoodrestaurant. Den Breejen heeft goede hoop dat LukOil mee verhuist, dat momenteel het tankstation aan de Industriestraat huurt. Volgens Den Breejen is dat tankstation namelijk niet levensvatbaar meer als er eenmaal een nieuw tankstation is. Eerder had LukOil nog aangegeven geen nieuwe investering meer te doen vanwege de lage olieprijs.

Het Facilitypoint moet de entree van Hardinxveld versterken en levert de gemeente vooral geld en wat werkgelegenheid op. Ondanks de economische voordelen, zijn omwonenden niet te spreken over het Facilitypoint. Eerder lieten bewoners van de Apollostraat zich al negatief uit over de plannen. Ook donderdag kwamen inwoners naar de inloopavond om ertegen te ageren. Het is volgens hen juist ,,geen visitekaartje'', zoals een bewoner van Buitendams het verwoorde. Ze missen de groenbestemming in de plannen en vrezen overlast van zwerfafval en hangjeugd. Ook zijn ze bang dat de reclameverlichting voor hen goed zichtbaar zal zijn.