• Archief BDUmedia

'Burgerinitiatief had wellicht anders gemoeten'

H'VELD-G'DAM Het proces van het burgerinitiatief had wellicht beter gekund. Dat stelt burgemeester Roel Augusteijn, die voor het eerst als burgemeester van Hardinxveld met een dergelijke inbreng van inwoners te maken heeft. Mede daardoor was hij - en de rest van het college met hem - zich niet bewust van de afgesproken termijnen die daarbij komen kijken. Volgens Augusteijn had het indienen van een burgerinitiatief dan ook beter eerder gekund, om meer impact te hebben.

door Ward den Besten

Komende donderdag moet de raad al dan niet instemmen met het idee van een aantal inwoners om een referendum te houden over het besluit tot toetreding tot Drechtsteden. Dat terwijl het Drechtstedenbesluit al begin juli is genomen en een maand eerder het burgerinitiatief werd ingediend. Dat een referendum over toetreding alsnog op de agenda staat, komt enigszins als mosterd na de maaltijd.

,,Het komt misschien een beetje laat, want de besluitvorming is al geweest. Dat had wellicht anders gemoeten'', zegt Augusteijn. ,,Wij hebben twee of drie jaar gelden de mogelijkheid voor een burgerinitiatief gecreëerd. Daar wordt nu voor het eerst gebruikt van gemaakt'', vervolgt de burgervader, die aangeeft dat de gemeente daarmee min of meer werd overvallen. ,,Niet iedereen had dit van tevoren zo bedacht. Maar de raad heeft gezegd dat ze het op de agenda willen zetten. En nu moet de raad daar ook iets mee doen.''

Volgens Augusteijn was het beter geweest als het burgerinitiatief voorafgaand aan de besluitvorming werd behandeld. ,,Dan had het ook meer impact kunnen hebben. Maar het punt is dat we hier een procedure met elkaar over hebben afgesproken. Dat heeft de indiener zich waarschijnlijk ook niet gerealiseerd en wij werden ermee geconfronteerd'', licht Augusteijn de reden toe waarom het initiatief pas zo laat wordt behandeld. ,,Wij moeten het zus en zo doen, omdat dat nu eenmaal zo is afgesproken. Dat is jammer. Anders had het voor het besluit gekund.'' Augusteijn juicht het toe dat inwoners gebruikmaken van deze mogelijkheid. Al is het college geen voorstander van een referendum over Drechtsteden.