• De studenten van Bouwmensen Infra hebben het park neergezet onder toeziend oog van M. Roverts BV.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Calisthenicspark in Westwijk

H’VELD-G’DAM Vrij toegankelijk buitensporten in Hardinxveld. Tot vorige week kon dat alleen met hardloopschoenen, een fiets of een skateboard, maar Cornell Roverts heeft een optie aan het rijtje toegevoegd. Begin mei is ‘zijn’ calisthenicspark bij het Westpark geplaatst. Op 24 mei wordt het feestelijk geopend.

door Suzanne Heikoop

Cornell, afgestudeerd aan de sportacademie en al tien jaar trainer bij OKK, kwam bij zijn vorige werk als sportcoach in Dordrecht in aanraking met calisthenics; een toestel waar je diverse oefeningen kan doen met je lichaam als weerstand. ,,Ik merkte dat het toestel een grote maatschappelijke waarde had voor een brede doelgroep; jong en oud maken er gebruik van”, vertelt hij. ,,In Hardinxveld organiseerde ik inmiddels bootcamps. Daarbij kan je alles wat je tegenkomt wel gebruiken als sporthulpmiddel, maar een calisthenicspark is daar een perfecte aanvulling op. Daarnaast is er qua buitensporten haast niets in het dorp te vinden. Daarom nam ik in 2017 contact op met de persoon die calisthenics in Nederland heeft opgezet. Hij had wat tips over vergunningen, het zoeken van sponsoren en het plaatsen van het park.”

Roverts ging meteen aan de slag. ,,Ik schreef een plan en ging daarmee naar lokale partijen voor financiële en uitvoerende steun. Ik ging bij de gemeente langs en kreeg gelukkig flink wat mensen achter me. Stuwkr8 (MAG gemeente Hardinxveld-Giessendam) en Rabobank Merwestroom deden een grote duit in het zakje. Fitter bij de Wit zag ook wel mogelijkheden in het park en heeft daarom ook meebetaald. Nu Buiten heeft het beton gesponsord en de studenten van Bouwmensen Infra hebben het park neergezet onder toeziend oog van M. Roverts BV. Door alle steun en gratis arbeid, is er een veel groter park gekomen dan ik van tevoren had durven hopen.”

Het park is volgens Cornell erg laagdrempelig. ,,Je kan er zo even naartoe gaan en wat oefeningen doen, daar hoef je niet eens per se sportkleding bij te dragen. Daarnaast zie ik de kracht van sport niet alleen fysiek, maar ook sociaal. Ik hoop dat mensen elkaar ook echt ontmoeten bij het park. Je hoeft, zoals ik, ook niet van de sportschool te houden om hier leuke en uitdagende dingen mee te kunnen doen. Zelf ga ik met de bootcampgroep ook goed gebruikmaken van het park.”

Inmiddels staat het park overeind en wordt het op vrijdag 24 mei om half 3 geopend door wethouder Jan Nederveen. Stuwkr8 en andere sponsoren hopen ook aanwezig te zijn en ik bied van 15 tot 17.00 uur gratis clinics aan. Daarbij is mijn intentie om in de toekomst clinics te gaan geven voor scholen. Op de speciaal aangemaakte Facebookpagina ‘Calisthenics Project Hardinxveld’ worden ook trainingstips en trics gedeeld en hoop ik gezamenlijke momenten te plannen om te trainen. Zo wordt het park echt van iedereen”

Het Calisthenicspark is geplaatst tussen het spoor en de Schapedrift, ter hoogte van het Westpark.