• Sanne Roskam leest tijdens de herdenking een gedicht voor.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Calvijn adopteert plaquette Merwedegijzelaars

H'VELD-G'DAM ,,Zo druk heb ik het hier nog nooit gezien.", zei de buurman van de voormalige School met de Bijbel aan de Rivierdijk, toen twee derde klassen van Calvijn het schoolplein betraden. De leerlingen stonden donderdagmorgen 17 mei, vergezeld door burgemeester Dirk Heijkoop, stil bij de arrestatie en deportatie van de merwedegijzelaars. Die werden vierenzeventig jaar eerder op hetzelfde schoolplein verzameld voor transport. Ter nagedachtenis van het regiodrama werd in 1985 een plaquette op de school geplaatst. Calvijn adopteert het monument nu.

door Suzanne Heikoop

Derdeklasser Sanne Roskam (15) mocht bij de herdenking een gedicht voordragen. Ze vindt het goed dat de merwedegijzelaars herdacht worden. ,,Op 4 mei hoor je vaak verhalen over de mensen die in het leger zaten, maar er is natuurlijk veel meer gebeurd. In deze regio werden honderden mannen, die niet eens zoveel ouder waren dan wij, door de Duitsers opgepakt als reactie op de dood van twee landwachters. Een deel van deze mannen kon worden bevrijd, maar 26 van hen kwamen nooit meer terug. De gebeurtenis lijkt een 'ver van onze bed show', maar het is nog niet eens zo lang geleden. Sommige merwedegijzelaars leven zelfs nog.

Calvijn-directeur Jeroen Spek spreekt tijdens de herdenking de leerlingen toe. ,,De arrestatie van de merwedegijzelaars vond een paar weken voor D-Day in Normandië plaats. Onder een aantal gedropte parachutes hingen kooitjes met duiven. Als een gewonde gevonden werd, kon het dier inclusief locatie vrijgelaten worden, waardoor de gewonde later geholpen en opgepikt kon worden. De duif was een symbool van redding. Er is nu geen oorlog, maar toch hebben we duiven nodig in de vorm van mensen. Mensen die staan voor vrede, elkaar helpen en zich verzetten als er dingen gebeuren die niet kunnen. Daarnaast is de duif in de Bijbel het symbool van de Heilige Geest. Pinksteren staat voor de deur en daarom nodig ik jullie uit om, met behulp van de Geest, een duif te zijn voor jullie medemensen."

Burgemeester Dirk Heijkoop geeft de leerlingen een compliment voor hun komst. ,,Het is goed om een gebeurtenis als deze, waar wij ons zo weinig bij voor kunnen stellen, toch door te geven. Na bijna 75 jaar heeft de gijzeling nog steeds impact op overlevenden en nabestaanden, die de herinnering levend houden. Wij staan hier om de herinnering ook nog levend te houden als de overlevenden er niet meer zijn. Het is fantastisch dat jullie hier een steentje aan bijdragen. Het schoolgebouw heeft geen functie meer, maar de plaquette wel. Hij hangt er omdat we nooit mogen vergeten wat er op dit schoolplein is gebeurd."

De Calvijn-leerlingen hebben, naast het voordragen van gedichten, ook een bloemstuk en rozen onder de plaquette gelegd en de namen van de niet meer teruggekeerde Merwedegijzelaars voorgelezen.