• 2013-03-25 15:13:42 ROTTERDAM - Een vlag met het logo van energieleverancier Eneco. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

    Lex van Lieshout

Colleges: voorkeur voor verkoop aandelen Eneco

H'VELD-G'DAM / HOORNAAR De colleges van b en w in het verspreidingsgebied van deze krant stellen voor de aandelen van Eneco te verkopen. Voor het einde van deze maand moet er hierover een beslissing worden genomen.

door Simon Fousert

Gemeente Hardinxveld ziet het nut er niet van in om de aandelen te houden, aldus wethouder Theo Boerman. ,,Wij zien geen blijvend publiek belang die een aandeelhouderschap in Eneco rechtvaardigt", zegt hij. ,,Sterker nog, als we onze aandelen houden, krijgen we een minderheidspositie in een commercieel bedrijf."

Ook de colleges van gemeente Giessenlanden en Molenwaard laten weten dat gemeenten terughoudend moeten zijn met investeringen als daar geen publiek belang mee is gediend. Op 31 januari van dit jaar splitste Eneco zich op in een netwerkbedrijf (Stedin) en energiebedrijf (Eneco) met grotere commerciële risico's tot gevolg. Aanleiding voor de 53 gemeenten die aandelen van Eneco in bezit hebben om dit te heroverwegen. Voor het college van Hardinxveld speelt bij de voorkeur voor verkoop ook mee dat de colleges van Rotterdam, Den Haag en Dordrecht eerder al aangaven de aandelen het liefst van de hand te doen. Samen bezitten zij meer dan 50 procent van de aandelen. ,,Dan is het ook voor Hardinxveld logisch om te verkopen", stelt Boerman. ,,Een koper kan dan gelijk alle beschikbare aandelen kopen, inclusief de kleine hoeveelheid aandelen van Hardinxveld-Giessendam." Overigens blokkeerde de gemeenteraad van Den Haag de verkoop onlangs. Hardinxveld heeft 0,45 procent van de aandelen in bezit, Giessenlanden en Molenwaard komen bij elkaar uit op een percentage van 1,12 procent. Een verkoop levert hen volgens schattingen zo'n 28 miljoen euro op.

De gemeenteraden van Giessenlanden en Molenwaard praten vanavond (woensdag) over de kwestie. Ze vergaderen gezamenlijk vanwege de in 2019 aanstaande fusie tussen de twee gemeenten. De raad van Hardinxveld bespreekt het voorstel van het college op donderdag 26 oktober.