• De Koperen Knop

De Koperen Knop bij verjaardag Museumjaarkaart

H'VELD-G'DAM 'Ode aan alle 23.000 museumvrijwilligers' is de titel van een promotiefilm van de 35-jarige Stichting Museumkaart. In die film speelt ook Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam een rol. Dit jaar bestaat de Museumkaart 35 jaar en daarom zijn er 35 musea uitgekozen voor een jubileumfilm. Voor De Koperen Knop staan daarin de smeden Robert Verhoeff (de jongste museumvrijwilliger) en Dick Otte.

Op 6 december vond in het Hilversumse Museum voor Beeld en Geluid de première van de film plaats. Aansluitend maakte NPO3 in De Koperen Knop opnamen van de jongste vrijwilliger die bij het project betrokken is, Robert Verhoeff uit Hardinxveld-Giessendam. Met de film wil de Museumkaart een inkijkje geven in de musea en het functioneren van de vrijwilligers daarin. De achterliggende gedachte is dat musea niet zonder de vrijwilligers kunnen. Met elkaar dragen zo'n 23.000 enthousiaste vrijwilligers er aan bij dat in Nederland het cultureel erfgoed en de kunst de waardering krijgt die het verdient. De film is te zien op YouTube.

De film 'Ode aan alle 23.000 museumvrijwilligers' is onderdeel van een dankcampagne, die mede tot stand kwam in het kader van 'de Nationale dag van de vrijwilliger', op 7 december. De Koperen Knop werkte graag mee aan deze film en vindt het een hele eer dat Robert Verhoeff ook nadien nog een ruime kans kreeg om te laten zien dat er ook voor jongeren mooie vrijwilligersplaatsen in een museum beschikbaar zijn. In De Koperen Knop zijn de laatste tijd meer jonge vrijwilligers aantreden.

Direct na de filmpremière is Robert Verhoeff met een journaliste en een cameraman vanuit Hilversum vertrokken naar Hardinxveld-Giessendam. Daar zijn filmopnames gemaakt met Robert in de hoofdrol. Niet alleen als smid, maar ook als museumvrijwilliger. Ook andere vrijwilligers van De Koperen Knop werden hierbij betrokken. Bij een rondleiding door het hoofgebouw waren zowel de cameraman als de journaliste verrast door wat er te zien is en door de feestelijke kerstaankleding van het voorhuis. De opnamen die die middag zijn gemaakt zijn al direct op woensdag 7 december 2016 uitgezonden.

In het museum is op dit moment de expositie Licht van het Woord te zien. Daarop wordt het licht van de wereld in beeld gebracht in relatie tot geloof en religie. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) is open van dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur. Ook op tweede kerstdag is het museum open van 13.00-17.00 uur. Voor informatie belt u met 0184-611366 of mailt u naar koperenknop@planet.nl . Uiteraard heeft u gratis toegang met uw museumkaart, die trouwens ook via het museum te koop is.