• Henk Vlot is als theatermaker op zoek naar waardevol contact

    Walter Leendertse

De wereld mooier maken

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze laatste editie voor de zomervakantie nemen we een kijkje achter het masker van theatermaker Henk Vlot.

door Walter Leendertse 

Wanneer Henk begonnen is met theatermaken weet hij niet meer precies. Zelf zegt hij altijd rond zijn negende echt interesse te hebben gekregen voor toneel ,,Maar mijn familie zegt altijd vanaf mijn geboorte" voegt hij er glimlachend aan toe. Het begon allemaal toen hij via de lagere school in aanraking kwam met Cor Speksnijder van 'de Ducdalf" ,,Hij is één van de grondleggers van mijn interesse voor theater" legt Henk uit ,,Ik kom uit een vrij behoudend gezin waar het hele theatergebeuren niet per se gestimuleerd werd, dus toen ik bij 'de Ducdalf' ruimte kreeg om mezelf te uiten, gingen er een hele nieuwe wereld voor me open."

Henk bleef doorgaan met toneelspelen en bedacht met een aantal vrienden verschillende levende standbeelden en clownsacts. Gedurende zijn laatste tienerjaren begon het toneelspelen dusdanige vormen aan het nemen dat Henk besloot om naar de internationale clownsschool op Ibiza te gaan om het clownsvak tot in de puntjes te kunnen beheersen. ,,Hier in Nederland kennen we eigenlijk het échte clownsvak niet" vertelt Henk ,,Er zijn een paar bekende clowns maar die spelen vaak een rol vanuit een script. Ik probeer mijn typetje echt te zíjn" Dat Henk zijn vak bloedserieus neemt blijkt wel uit het feit dat rondom elk van zijn typetjes een verhaal zit: ,,Een typetje heeft een achtergrond, een verhaal, een reden waarom hij zich op een bepaalde manier gedraagt. Als ik dat typetje wordt doe ik alles vanuit dat achtergrondverhaal" doceert Henk. Volgens Henk is het leuke van een typetje dat hij veel meer mag en kan: ,,Clowns vergroten de wereld vaak enorm uit waardoor alles een soort karikatuur wordt, en mensen soms zelfs een spiegel voorgehouden wordt"

Sinds 2007 is Henk ook actief als MiMakker. MiMakkers brengen belevingsgericht theater bij onder andere mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking. ,,Door op het communicatieniveau van deze mensen te gaan zitten, communiceren we met hen door middel van gebaren en aanraking"

Henk maakt de wereld graag een beetje mooier: ,,Ik denk dat we met z'n allen veel te serieus geworden zijn, humor is een goede manier om dit te doorbreken" Dit is ook de reden dat Henk bijvoorbeeld graag in een serieuze beursstand speelt. ,,Ik vind het mooi om serieuze structuren te ontwrichten" Volgens Henk worden mensen zonder een beperking júíst beperkt door wat de maatschappij van hen vraagt: ,,Als ik in een zaal aan het spelen ben haal ik de mensen met bijv. dementie er direct uit, ik heb meteen een klik met hen. Ik speel met hen theater terwijl wij elkaar begrijpen en de zaal ademloos toekijkt." Henk probeert door middel van zijn theaterspel mensen naar elkaar te laten omkijken: ,,Iedereen is even waardevol. We zijn allemaal op deze wereld met een reden; de één om te zorgen, de ander om vóór te zorgen"
Kijk voor info op www.henk-vlot.nl