Derde plaats voor Theetuin De Knop

H VELD G DAM Enkele maanden terug opende Museum De Koperen Knop een theetuin, onder de passende naam Theetuin De Knop. Dat bleek al direct een succes. Vrij kort nadien kreeg de theetuin al bezoek van het team van de AD terrassentrofee. Dit leidde tot een hoge score en de hele zomer stond de tuin op nummer twee. Aan het einde van de actie kwam er een nieuwe tweede uit de bus. Daardoor is de theetuin in Hardinxveld-Giessendam geëindigd op de derde plaats. Iets waar het museum en alle theetuinmedewerkers bijzonder trots op zijn.

Het AD team dat de terrassen beoordeeld kijkt naar een aantal verschillende zaken, zoals de ambiance, de kaart waarop staat wat er verkrijgbaar is, de bediening en de gastvrijheid. Met een zo beperkte kaart als Theetuin De Knop dit eerste seizoen van start ging is het heel bijzonder dat er zo hoog is gescoord. Maar de plek is dan ook heel bijzonder. Het terras is al zo'n veertig jaar terug aangelegd op de restanten van een oude boerenschuur, die tijdens een gigantische novemberstorm in elkaar is gewaaid. Daar omheen zijn struiken en bomen geplant en aan de zuidkant zijn de bestaande paardenbakken omgetoverd tot bloembakken. Bijzonder is ook het toen gebouwde theehuisje, dat was bedoeld voor privégebruik. Thans doet het dienst als uitserveerplek voor de theetuin.

Heel bijzonder is ook dat Theetuin De Knop word gerund door vrijwilligers. Bij de start is er een oproep gedaan, wat leidde tot veel reacties en zo is er een speciaal theetuinteam samengesteld. Voor een deel waren dat vrijwilligers, die al een andere vrijwilligersfunctie in het museum hadden. Maar daarnaast is ook een aantal nieuwe vrijwilligers aangetreden, die met elkaar in ploegen hun werkzaamheden verrichten. Wie van de theetuin wil komen genieten is op dinsdag t/m zaterdagmiddag hartelijk welkom tot eind september van dit jaar, mits het weer het toelaat. Maar als er mooie dagen zijn in oktober zal de tuin ook dan nog open zijn. In de daarna komende periode is iedereen zoals vanouds van harte welkom in het Museumcafé (altijd open als het museum open is), dat inmiddels ook wordt gerestyled.

De theetuin achter Museum De Koperen Knop ligt van de weg af, aan een druk befietste route langs de Giessen. Het adres is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. De tuin of het museum zijn ook bijzonder geschikt voor groepbezoeken en voor bijvoorbeeld een high tea. Museum De Koperen Knop heeft de bezoekers veel te bieden, zoals wisselexposities, een permanent ingerichte boerenwoning, een ontvangstruimte voor groepen, een grote museumtuin en nog veel meer. Voor volgens jaar kan het theetuinteam worden uitgebreid met enkele vrijwilligers, maar het museum heeft ook diverse andere functies voor iemand die wil werken in een plezierig een leerzame omgeving met veel sociale contacten. U bereikt het museum digitaal via koperenknop@planet.nl of per telefoon 0184-611366. Als u vrijwilliger wil worden kunt u bellen met directeur Alida Ambachtsheer: 06-14148618.

Fotobijschrift: Een deel van het trotse theetuinteam neemt op het gezellige terras de oorkonde in ontvangst.