• Fotograaf Timon Both op de plek waar hij graag zijn foto's schiet

    Walter Leendertse

'Dingen vastleggen zoals ze gebeuren'

H'VELD-G'DAM In deze tweewekelijkse rubriek gaat Walter Leendertse op bezoek bij verschillende mensen die (semi)-professioneel hun expressie op verschillende manieren uiten. Deze week nemen we een kijkje in de thuisstudio van fotograaf Timon Both

Expressief Hardinxveld door Walter Leendertse

Het is niet zoals bij andere creatievelingen dat Timon van jongs af aan al een diepgewortelde droom had om fotograaf te worden. ,,Ik was meer bezig met architectuur en logo's ontwerpen.'' Het was daarom een uitkomst dat, nadat hij zijn middelbare school niet had afgemaakt, hij tóch terecht kon bij Nimeto, een creatieve opleiding in Utrecht. Bij Nimeto volgde hij twee opleidingen en behaalde zijn diploma Ruimtelijke Presentatie en Communicatie. ,,Daarna heb ik nog twee jaar kunstacademie gedaan, maar kwam daar als dorpse jongen toch niet helemaal tot mijn recht", vertelt hij.

Na gewerkt te hebben in verschillende creatieve disciplines, van vormgever tot editor, kwam er een verlangen om meer vanuit een kader en visie te werken: ,,Ik deed altijd al veel met fotografie, maar zonder een fotovakopleiding." Dat kaderen heeft voor Timon geleid tot een duidelijke visie. ,,Ik ben steeds vaker 'nee' gaan zeggen tegen bijvoorbeeld bedrijven en heb me door veel te lezen en zelfstudie gespecialiseerd in bruiloften, loveshoots en gezinnen."

Timon zou zijn eigen stijl omschrijven als 'intiem, warm, ruw en emotioneel'. ,,Ik hou ervan om dingen vast te leggen zoals ze gebeuren en niet teveel te stylen of na te bewerken." Staan er bij een bruiloft een paar biertjes naast de bruidstaart? Timon laat ze gewoon staan. Ze vertellen immers het verhaal van die dag en van dat moment. ,,Als ik bijvoorbeeld een loveshoot schiet, is dat vaak een lange wandeling of een gesprek waarbij ik probeer om de camera eigenlijk niet aanwezig te laten zijn." Dat Timon hier serieus werk van maakt blijkt wel uit één van zijn nieuwste aankopen: een camera waarbij je de klik niet hoort.

Naast zijn bruiloften en shoots houdt Timon ervan om projectmatige series te maken. Een voorbeeld hiervan is zijn nieuwste project wat gaat over de schaduwkant van het leven. In deze serie nodigt hij mensen uit voor een shoot waarbij hij existentiële en soms intieme vragen stelt aan de persoon die wordt gefotografeerd. Tijdens het gesprek probeert hij de emotie te vangen in een serie foto's. Dit worden foto's waarin schaduwen een grote rol spelen. ,,Op één of andere manier ben ik erg gefascineerd door de ruwe pure kant van het leven", legt Timon uit. ,,Waar bij andere fotografen licht vaak een grote rol speelt, doe ik veel meer met schaduw."

Naast het fotograferen houdt Timon er van om zijn kennis te delen door middel van workshops. Naast de technische kant van het fotograferen komt ook de psychologie van het fotograferen aan bod: ,,Ik keek vroeger al veel naar mensen en was erg geïnteresseerd in de karakters van mensen. Door veel daarover te lezen en mezelf te oefenen in het herkennen van karakters zie ik sneller wat er in iemand omgaat in iemand en zie ik de connecties tussen mensen. Die probeer ik te vangen in een beeld!"

Kijk voor meer info over shoots en workshops op www.timonboth.nl