• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Dirk en Linda maken geïllustreerde gedichtenbundel

H'VELD-G'DAM Tachtig gedichten en negentien tekeningen. Dichter Dirk van Asperen klopte aan bij Linda den Breejen en samen maakten ze de geïllustreerde gedichtenbundel 'Beelden van Hoop'. Het boekje gaat over actuele wereldproblemen en geloof, maar ook over bloemen en vlinders.

door Suzanne Heikoop

,,Ik werd begin jaren 80 geïnspireerd door iemand die kerstkaarten met mooie gedichten stuurde.", vertelt Dirk. ,,Dat ben ik ook gaan doen. Mijn vrouw Ineke maakt foto's en aquarellen, die voegden we bij een gedicht en stuurden we als kerstkaart op. Na een tijdje had ik zoveel gedichten liggen dat er een boekje van is gemaakt. Ik startte ook met het schrijven van korte verhalen en gedichten voor het kerkblad, die werden ook uitgegeven. De kaartencollectie werd uitgebreid naar kaarten voor elke gelegenheid." Dirk haalt zijn inspiratie overal en nergens vandaan. ,,Als Ineke een foto of aquarel heeft gemaakt, komt er soms meteen iets in me op. Ook krijg ik inspiratie van mijn geloof, de zee, of een bosje tulpen dat op tafel staat. De actuele wereldproblemen, zoals de vluchtelingencrisis of de crash van MH17, probeer ik te verwerken door er een gedicht over te maken. Soms schrijf ik weken niets en soms ga ik achter elkaar door." Ineke voegt zich lachend in het gesprek: ,,Als hij inspiratie heeft zie ik het aan zijn blik. Dan zit hij aan tafel en mag je niets zeggen, want dan is hij aan het schrijven."

,,Tekenen zat er bij mij altijd al in." vertelt Linda. ,,Vroeger waren het heel misvormde poppetjes, naarmate ik vaker ging tekenen kwamen er mooiere dingen uit en ging ik het ook leuk vinden. Er komen beelden in me op die ik graag wil uitvoeren en daar zoek ik dan materialen bij. Het meeste doe ik met een speciaal soort krijt, daarnaast gebruik ik alles wat er in mijn handbereik ligt. Dat gaat van typex naar eyeliner. Pas had ik een nieuwe make-up kwast gekregen en een dag later stond hij in de verf. Mijn moeder is ook regelmatig haar keukensponsjes kwijt. Mijn doel is om dingen visueel te maken voor mijzelf en anderen. Ik wil het perfect aanbieden en ga ook tot het uiterste om dat voor elkaar te krijgen."

Een tijdje terug kwam Dirks zoon zijn nieuwe vriendin voorstellen: Linda. Dirk: ,,Ik had inmiddels drie jaar aan gedichten opgespaard, dus al snel ontstond het idee om samen te gaan werken aan een nieuwe bundel. Linda nam wat schetsblokken mee en we konden meteen al wat tekeningen aan gedichten koppelen. Met wat andere gedichten ging ze aan de slag. Er kwamen prachtige resultaten uit. Vervolgens stelden we de bundel samen en lieten hem in eigen beheer drukken." Om het boekje onder de aandacht te brengen, stopten Dirk en Linda bij zo'n honderd adressen een flyer in de bus. Linda: ,,Inmiddels zijn er al zeventig boekjes verkocht, aan mensen die onze flyer zagen of personen uit ons netwerk. We hopen nog veel meer mensen te kunnen inspireren met ons werk!"

'Beelden van Hoop' is vanaf heden verkrijgbaar voor €7,50. Linda en Dirk maken ook tekeningen en gedichten op aanvraag. Boekingen of bestellingen kunnen gedaan worden via gedichtentekening@gmail.com.